Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – 15.12.2020.

Тимочка Крајина — COVID-19

Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – уторак, 15.12.2020.

ЗАЈЕЧАР

На основу 126 новообрађених PCR и AG узорака, у последња 24 часа, на територији града Зајечара евидентирано је још 29, нових, COVID-19 позитивних лица (23% од броја тестираних).

Од овог броја 16 особа су женског и 13 мушког пола, старости од 7 до 77 година живота.

Урађено је и 7 контролних тестова и једна особа је и даље позитивна на присуство вируса.

Број данас узоркованих је 43 од чега 14 комерцијалних.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 9.568 PCR и AG узорака док се резултати чекају за још 82 раније тестираних.

До сада је обољевање од COVID-19 инфекције потврђено код 2.016 грађана Зајечара (989 женског и 1027 мушког пола).

Од овог броја, код 1.419 особе више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу смештено је 48 пацијената (8 пријема и 1 отпуст), а на Грудном одељењу 49 пацијената (6 пријема и 2 отпуста) и на Одељењу продуженог лечења 16 пацијената (4 пријема и 4 отпуштених).

Нема пацијената транспортованих у друге здравствене установе.

На кисеоничкој потпори је 61 пацијент, на сва три одељења, ЗЦ „Зајечар” која су у ковид систему.

Током последња 24 сата, нажалост, забележена су и три смртна случаја (на Инфективном одељењу ЗЦ „Зајечар” два и на Грудном одељењу један), као последица инфекције овим вирусом.

На сва три одељења преостало је још 6 слободних места за смештај COVID-19 инфицираних особа које су у стању неопходне хоспитализације.

Остали оболели (њих преко 600), без симптома или са лакшом клиничком сликом, су у изолацији и на кућном лечењу.

БОР

Према најновијим подацима Завода за јавно здравље „Тимок” у Зајечару, од последњих информација у Бору се опоравила 71 особа, док је забележено седам нових случајева вируса, што значи да је 802 укупан број активних случајева вирусне инфекције на територији града.

Директор Дома здравља у Бору, др Весна Радосављевић, каже да је број прегледа пацијената који се јављају са потенцијалним симптомима вируса знатно мањи и да је неопходно да се грађани и у наредном периоду придржавају прописаних мера.

У амбуланти „Металург” јуче је обављено 57 првих прегледа, а у „Рудару” је забележено 89 контролних прегледа. На ковид одељењима градске Опште болнице тренутно је 100 хоспитализованих лица, од чега је 79 позитивно, док је на респиратору седморо болесника.

НЕГОТИН

Према данашњим подацима Здравственог центра „Неготин”, број грађана са територије општине Неготин којима је потврђено присуство корона вируса, повећан је за 20 (33%), а укупан број тренутно активних случајева вирусне инфекције износи 612.

Од обрађених 60 тестова (59 антигенских и 1 PCR), позитивни налази су потврђени код 20 пацијената, од којих је осам особа женског пола, старости од 30 до 66 година, и 12 особа мушког пола, старосне доби од 20 до 72 године.

У последња 24 часа у ковид амбуланти је обављено 89 прегледа, 53 првих и 36 контролних. На ковид одељењима ЗЦ „Неготин”, на којима се тренутно лечи 51 пацијент, хоспитализовано је шест, три су пуштена на кућно лечење, а један пацијент је упућен у терцијалну установу на даље лечење. Постељних места на неготинским ковид одељењима има 66, на грудном одељењу 22, интерном 27 и неурологији 17.

Од 490 запослених у неготинској здравственој установи на корона вирус позитивно је 87, од којих су 67 медицински радници – 23 лекара, 38 медицинских сестара, два лаборанта, један виши рендген техничар, један виши физиотерапеут и два болничара, као и 20 немедицинских радника.

У Служби радиологије, поред специјализанта пред завршним испитом из радиологије, од данас ради и специјалиста радиолог из Опште болнице у Бору. Од викенда на Одељењу пнеумофтизиологије дежураће и пнеумофтизиолог из Сокобање.

Од седам хоспитализованих здравствених радника, пет се лечи у неготинској болници док се два лече у терцијалним установама у Београду и Нишу. Остали радници ЗЦ „Неготин” налазе се на кућном лечењу.

КЊАЖЕВАЦ

Према последњим подацима Завода за јавно здравље „Тимок” Зајечар у претходна 24 часа на подручју Књажевца још 14 особа је позитивно на корона вирус.

У референтну лабораторију 14. децембра упућено је укупно 12 PCR тестова, а позитивне резултате имале су две особе – једна женска и једна мушка старости 9, односно 49 година.

У извештају се додаје да је, на основу пресека стања 15. децембра у 09:00 часова, за период од претходна 24 часа, на подручју Књажевца евидентирано 12 позитивних антиген тестова од укупно 49 тестираних особа.

СОКОБАЊА

На територији општине Сокобања тренутно је 164 активних случајева заразе вирусом COVID-19.

Дневно се у ковид амбуланти прегледа од 60–80 особа са симптомима карактеристичним за корону, а половина или чак две трећине од тог броја, буду позитивне на овај вирус.

Многи од пацијената имају упалу плућа и у том случају лекари ковид амбуланте такве пацијенте углавном упућују на болничко лечење, како би примили адекватну терапију.

КЛАДОВО

Према последњем извештају ЗЦ „Кладово”, број активно заражених од корона вируса је 306.

Број пацијената са тежом клиничком сликом, који су упућени на лечење у ковид болнице у Србији је 39.

Број запослених у ЗЦ „Кладово”који одсуствују са посла због короне је 30, међу којима је 27 заражено, а 3 су у изолацији.

МАЈДАНПЕК

Знатно више контролних од првих прегледа евидентирано је током јучерашњег дана у ковид амбулантама Дома здравља у Мајданпеку, где је 59 пацијената дошло на контролни, а 15 на први преглед.

Регистровано је седам случајева упале плућа, тестирана су 32 пацијента и код 13 је потврђено присуство вируса.

Излечено је 29 оболелих, па је на подручју мајданпечке општине 149 лица активно заражено ковидом, а међу њима је троје здраствених радника.

Тренутно је у терцијарним здравственим установама ван Мајданпека, хоспитализовано 15 пацијената, а на кућном лечењу након отпуста налази се девет болесника.

У трећем таласу инфицирано је 413 особа, до сада је излечено 256, а од последица вируса преминуло осам пацијената.