Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – 02.12.2020.

Тимочка Крајина — COVID-19

Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – среда, 02.12.2020.

ЗАЈЕЧАР

На основу 96 обрађених PCR и AG тестова, у последња 24 часа, на територији града Зајечара потврђено је још 63 нова COVID-19 позитивна лица (66% од броја тестираних).

Од овог броја 27 особа је женског и 36 мушког пола, старости 13 до 86 година живота.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 7.731 PCR и AG (13% укупне популације грађана Зајечара) узорака, док се резултати чекају за још 85 јуче тестираних и 9 комерцијалних тестова.

На Инфективном одељењу смештено је 37 пацијената (5 пријема, 3 отпуста), а на Грудном одељењу 45 пацијената ( 4 пријема и ни један отпуст).

Током последња 24 сата, нажалост, забележен је по један смртни случај на оба одељења и један смртни случај, грађанина Зајечара, у КЦ „Ниш”, а као последицу инфекције овим вирусом.

Укупан број досад инфицираних грађана Зајечара, од почетка пандемије вируса SARS-CoV-2, је 1.427 (687 женског пола и 740 мушког пола), а број оних који више немају позитиван налаз је 655.

Остали оболели (њих преко 650), без симптома или са лакшом клиничком сликом, су у изолацији и на кућном лечењу.

БОР

Према подацима Завода за јавно здравље „Тимок” у Зајечару, од последњих информација 64 особе су се опоравиле, регистровано је 70 нових случајева вируса, те је тако на данашњи дан 763 укупан број активних случајева вирусне инфекције на територији града Бора.

У ковид амбуланти „Металург” је у току јучерашњег дана забележено 78 нових прегледа пацијената са потенцијалним симптомима вируса, док се на контролни преглед у амбуланту „Рудар” јавило њих 79.

На чекању је 68 резултата претходно узетих брисева.

НЕГОТИН

Од обрађена 133 антигенска теста који су узорковани јуче поподне и данас до 15:00 часова у Здравственом центру „Неготин” и 16 PCR тестова, вирус је потврђен код 81 особе. У неготинској ковид амбуланти током јучерашњег дана прегледано је 87 пацијената, 65 првих прегледа док су остали били контролни.

На Грудном одељењу ЗЦ „Неготин” примљена су три пацијента а четири је упућено на Инфективно одељење Здравственог центра „Зајечар”.

У Здравственом центру „Неготин” вирус је потврђен код 50 запослених, од којих су 36 медицински (10 лекара, 24 медицинска техничара и два болничара), а 14 немедицински радници.

С обзиром да Служба хирургије ради са једним хирургом биће организовано континуирано дежурство свих лекара хируршке гране (хирург, уролог и ортопед) док ће остале службе дежурати као и до сада.

КЊАЖЕВАЦ

Према последњим подацима Завода за јавно здравље „Тимок” Зајечар у претходна 24 часа на подручју Књажевца, од 57 особа тестираних на антиген тесту, корона вирус откривен је код 12 пацијената.

У референтној лабораторији 1. децембра урађено је 57 антиген тестова од којих је 45 негативно и 12 позитивно. Пресек за антиген тестове је урађен 2. децембра у 09:00 часова за период од претходна 24 часа.

PCR тестови 1. децембра нису упућени у референтну лабораторију, наводи у свом најновијем извештају Завод за јавно здравље „Тимок” Зајечар.

КЛАДОВО

Према последњим подацима из ЗЦ „Кладово”, у кладовској општини су 332 лица активно позитивна на корона вирус, од којих је 29 пацијената упућено на лечење у установе терцијарног нивоа здравствене заштите.

У Здравственом центру „Кладово” је тренутно позитивно на корона вирус 29 здравствених и 6 немедицинских радника.

У изолацији се налази 11 лекара, од којих је 6 позитивно на корона вирус.

Од почетка епидемије короне, 703 Кладовљана је боловало од корона вируса, од којих је 332 излечено, а 26 преминуло.

БОЉЕВАЦ

Према последњем извештају Завода за јавно здравље „Тимок” у Зајечару, од 25 PCR тестова први пут на COVID-19 је позитивно 7 лица, а први пут негативно је 8 лица. Од 8 контролних тестова, сви су негативни.

Међу инфициранима су 4 лица мушког пола и 3 женског, старости од 31 до 45 година живота.

У последњем таласу епидемије, на подручју општине Бољевац је инфицирано 137 људи.

МАЈДАНПЕК

Још две особе из општине Мајданпек преминуле су од последица ковид инфекције у последња 24 сата, укупно 12 од почетка епидемије, док се број прегледа у ковид амбуланти у Мајданпеку из дана у дан се повећава.

Током претходног дана, обављено је 97 прегледа, 56 контролних и 41 први преглед, приликом којих је код шест пацијената дијагностикована упала плућа.

Тренутно је у општини Мајданпек вирусом COVID-19 инфицирано 175 лица, међу којима и девет здравствених радника, од којих је један хоспитализован у нишком Клиничком центру.

Према подацима мајданпечког Дома здравља, у претходна 24 сата вирус корона потврђен је код 17 особа, а чекају се резултати за још 35. Због контаката са инфицираним короном у изолацији се налази 359 житеља општине Мајданпек.