„ДЕНС” у Градскову окупио више од 300 најмлађих чувара традиције Тимочке Крајине (ФОТО + ВИДЕО)

25. Међународна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС“

У Градскову, надомак Зајечара, одржана је јубиларна 25. Међуокружна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС”.

25. Међународна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС“Учествовало је 13 дечијих фолклорних група из КУД-ова са подручја градова Зајечар и Бор и општина Књажевац и Бољевац, са више од 300 учесника.

25. Међународна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС“

Са територије града Зајечара учествовало је чак 10 дечијих фолклора: Из Градскова, Гамзиграда, Звездана, Великог Извора, Вражогрнца, Халова, Дубочана, Рготине, Николичева и „Никола Пашић” из Зајечара.

Венцислав Јовановић – кореограф, КУД „Градец” Градсково

„Наш КУД је основан 1996. заједно са манифестацијом ’ДЕНС’. На овај начин ми чувамо и традиционалну ношњу и игре од заобрава и сам КУД ’Градец’ је од великог значаја како за Градсково, тако и за цео овај крај. Велико ми је задовољство што сам на месту кореографа. Имамо преко 50 чланова, од тога двадесетак деце”, нагласио је Венцислав Јовановић, кореограф, КУД „Градец” Градсково.

25. Међународна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС“

Са подручја града Бора учествовао је фолклор из Злота, као и фолклори из општина Бољевац и Књажевац.

Љиљана Вукић – КУД „Петар Радовановић” Злот

„Ми смо дугогодишњи учесници на овој манифестацији. Много наших пионирских група је кренуло са ове манифестације. Освојили смо многа признања, чак смо и прошлогодишњи победници манифестације. КУД ’Петар Радовановић’ из Злота има велики одзив деце и ово је друга постава коју овде водимо, а имамо још и прву и трећу омладинску и старију групу. Гледамо да наша деца своје неко слободно време више посвете себи, али што је најбитније радимо и на очувању традиције и наш КУД се бави неговањем песама и игара из злотског краја”, рекла је Љиљана Вукић, КУД „Петар Радовановић” Злот.

25. Међународна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС“

Циљ смотре је да подстиче изворно народно стваралаштво код најмлађих и презентује, промовише и штити нематеријално културно наслеђе Тимочке Крајине и традиционално се организује на Лазареву суботу или Врбицу.

Милош Ступаревић – организатор промотивних активности НПТК ЦК „Зоран Радмиловић” Зајечар

„Ово је четврта манифестација на територији нашег града од почетка године. Сама манифестација је од великог значаја за Градсково. Задовољни смо одзивом учесника и сигуран сам да ће следеће године да се прошири, јер је и поента да буде што више деце, чувара народне традиције”, истакао је Милош Ступаревић, организатор промотивних активности НПТК ЦК „Зоран Радмиловић” Зајечар.

25. Међународна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС“

Манифестацију је отворио помоћник градоначелника Зајечара Милан Станковић који је нагласио да смотре изворног народног стваралаштва треба организовати у свим селима на територији града Зајечара.

Милан Станковић – помоћник градоначелника Зајечара

„Манифестација ’ДЕНС’ је једна од најлепших манифестација, пре свега јер учествују деца. Видимо и сами колико је младости на овој манифестацији и то говори да нам села живе и да сви они негују традицију. Град Зајечар ће увек подржавати манифестације које се баве очувањем културне баштине и у прилог томе говори да сваке године имамо нове манифестације. Трудићемо се да у сваком зајечарском селу имамо манифестацију”, поручио је Станковић.

25. Међународна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС“

Манифестацији је присуствовао и њен оснивач Јован Рајковић, тадашњи руководилац КУД-а „Градец” из Градскова, коме је уручена захвалница организатора смотре.

25. Међународна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС“

Постхумну захвалницу намењену Новици Рајковићу, дугогодишњем руководиоцу КУД-а „Градец” из Градскова и организатору „ДЕНС” манифестације, Јовановом сину, примила је Новичина ћерка Андреа.

25. Међународна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС“

„ДЕНС” нема такмичарски карактер, али се организује уз присуство представника Централног Савеза аматера у култури Србије који врши селекцију група за учешће на Смотри народног стваралаштва деце Србије у Бадњевцу код Крагујевца. Селектор Зоран Катић предложиће Савезу аматера да на републичкој смотри учествују следећи дечији фолклори: „Ромулијана” из Гамзиграда, „Граничар” и Халова, „Слога” из Вражогрнца”, „Коло” из Књажевца, „Ђура Јакшић” из Сумраковца, „Петар Радовановић” из Злота и здравичар Страхиња Илић из КУД-а „Зоран Гајић” из Рготине.

25. Међународна смотра дечијег народног стваралаштва „ДЕНС“

Организатор смотре у Градскову је Установа Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” Зајечар, у сарадњи са Месном заједницом Градсково, а покровитељ је Град Зајечар.