Тимочка КрајинаЗајечар"Дечији центар" Зајечар реализовао Студијско путовање у Босну и Херцеговину

„Дечији центар“ Зајечар реализовао Студијско путовање у Босну и Херцеговину

Фото: "Дечији центар" Зајечар

У претходних недељу дана „Дечији центар“ Зајечар реализовао је Студијско путовање у Босну и Херцеговину, Женска солидарност је политика анти-фашизма.

О женској солидарности не учи се у основној и средњој школи али ни на факултету.

„У овом тренутку ратнохушкачки наратив кроз заједничку партијархалну матрицу на тлу Балкана је све гласнији, стога и сматрамо да су оваква путовања помирења, саосећања, подршке и разумевања неопходна. Прва наша станица били су Ђулићи, село у коме су жене саме обновиле куће након повратка из избеглиштва и покренуле своје послове. Тада је Сувада Селимовић основала Удружење за подршку женама ‘АНИМА’, пре пар година проглашена је једном од 100 најутицајнијих жена на свету. Данас, након двадесет година од повратка оне показују исту солидарност али и велико срце ка свакоме ко дође да посети ове храбре жене, које без обзира на године све добро и лоше носе на својим плећима. Књига ‘Оријент’ ауторке Нејре Мекић Коркмаз, прати живот и страдања породице Халиде Коњо Узуновић у Фочи у другом светском рату и рату деведесетих. Халида је из Сарајева дошла са пријатељицом Сенадом Вехабовић као подршком. Ту у Ђулићима, разговарали смо о њиховој храбрости, борби за истину и животу након рата, направили смо заједничко читање књиге али и испробали традиционалну храну коју је свака жена донела“, поручују из зајечарског „Дечијег центра“.

Представници зајечарског „Дечијег центра“ наредног дана посетили су Сребреницу и Центар за старија лица „Хатиџа Мехмедовић“ у Поточарима. О солидарности, активизму и упорном трагању за истином разговарали су са Шехидом Абдурахмановић.

Тузла је последњи град у који су се упутили из Зворника у коме су били смештени.

У Тузли већ тридесет година постоји Центар „Кораци наде“ који брине о потребама деце са менталним тешкоћама и инвалидитетом. Пријатељство између две организације започело је 2017. године у Зајечару на Мешународном инклузивном фестивалу „АРТ ЗОНА ЗА СВЕ“. Уз много труда и посвећености данас директорка Јасмина Кривошија и њене сараднице и сарадници имају 180 корисника/ца, свој пластеник, производњу сапуна, своје поштанске маркице и огроман простор у коме се свакодневно одвијају психофизичке терапије.

„Обрадовали су се посети, а и ми се унапред радујемо њиховом гостовању на фестивалу у септембру. На овом путовању наше чланице и чланови директно су видели како се женска солидарност супротставља националистичкој хистерији. Овим Студијским путовањем желели смо да пошаљемо поруку да је женска солидарност међународна, да је национални идентитет само једна од различитости а да патријархат води у насиље и рат“, кажу у „Дечијем центру“ у Зајечару.

Подршку при реализацији путовања пружила је Екуменска иницијатива жена – Омиш

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,875ПратилацаЛајкуј
4,485ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб