Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом (ФОТО + ВИДЕО)

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

У Дому културе у Књажевцу химном црквеног хора „Свети Великомученик Георгије” отворена је свечана академија поводом Дана општине Књажевац.

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

Председник општине Књажевац Милан Ђокић истакао је да се Књажевац развија из године у годину и да ускоро постаје прави туристички центар на истоку Србије.

Милан Ђокић – председник општине Књажевац

„Радује нас што смо потврдили епитет најлепше вароши, потврђујемо то из године у годину. Има све више младих људи који одлучују да се баве пољопривредом. Нарочито нас радују нови инвестициони циклуси и на Старој планини и на Бањици. Стара планина има потенцијала за развој привреде и туризма свих општина и градова у окружењу. Од Ниша до Зајечара, преко Књажевца, Пирота и Сврљига, овај инвестициони циклус ће омогућити да горе никне једно туристичко насеље, један ризорт који ће моћи да прими близу шест хиљада гостију истовремено у двадесетак хотела и стотинак објеката. Радује ме то што у оптшини Књажевац је сваке године све више хектара под воћњаком, повећава се и број радника у нашим фабрикама, а Књажевац од једне општине из које су људи одлазили васкрсава у општину у коју се људи враћају. Овде се досељују људи који и нису родом из Књажевца”, поручио је Ђокић.

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

Присутнима се обратио Марко Стојановић, председник Скупштине општине Књажевац.

Марко Стојановић – председник Скупштине општине Књажевац

„Ово је дан не само локалне самоуправе, ово је дан сваког од вас, сваког нашег суграђанина и сваког детета у граду. На овај дан се обично подсећамо свих достигнућа и свега што је урађено, говоримо о плановима и циљевима. Књажевац је град на који можемо бити поносни, који је угодан дом својим становницима, а одличан домаћин гостима”, рекао је Стојановић.

На овој свечаности уручене су похвалнице, захвалнице и мајске награде.

Похвалницу ове године добила је Љубинка Симић за предан и пожртвован рад на побољшању положаја ромске националне мањине.

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

Признања су додељена и установама и појединцима који су се истакли у неком од пословних или животних сегмената: Служби за одржавање чистоће ЈКП „Стандард” Књажевац – најзаслужнији за епитет чисте и лепе вароши, људи који одговорно и достојанствено обављају своја задужења, као и МЗ Кална за солидарност и бригу о својим суграђанима и за побољшање услова живота на територији ове МЗ.

Горан Ћирић – председник МЗ Кална

„Имамо достигнућа у развоју Старе планине, развоју нашег села, као и у побољшању услова живота наших мештана. Месна заједница уз помоћ локалне самоуправе ради на уређењу Калне. Прошле године смо реновирали биоскоп који има 500 места и то је много значајно за цео крај. Ускоро добијамо и бензинску пумпу, јер то много значи за становнике 14 села који гравитирају ка Кални”, казао је Горан Ћирић, председник МЗ Кална.

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

Мајску награду за 2023. добила је: Основна школа „Вук Караџић” – за изузетан рад и достигнућа у области образовања и васпитања деце у својој, 50. година дугој, историји; Фудбалски клуб „Тимочанин” – за изузетне резултате у свим такмичарским селекцијама, за унапређење рада и функционисања клуба, као и за окупљање великог броја деце која јесу прави носиоци овог клуба; Јавно предузеће „Предузеће за развој, урбанизам и изградњу општине Књажевац” – за подршку општини у реализацији најзначајнијих капиталних и развојних пројеката на територији општине Књажевац; Министарство културе – за значајан допринос у раду и функционисању локалних установа културе, као и за велику подршку у реализацији програмских пројеката и пројеката уређења и опремања објеката наших установа културе.

Драгана Љубисављевић – директорка ОШ „Вук Караџић” Књажевац

„Мајска награда као једно од највећих признања наше општине је за нас свакако битна и важна. То је за нас једна велика одговорност и обавеза да наставимо да радимо тако успешно као и до сада. Наша школа годинама бележи резултате на такмичењима до самих међународних нивоа, реализујемо велики број пројеката. Школа је скроз реновирана и нова и оно што посебно обележава нашу школу јесте да ове године славимо 50 година рада и постојања”, рекла је Драгана Љубисављевић, директорка ОШ Вук Караџић” Књажевац.

Награде је уручио председник општине Књажевац Милан Ђокић који се присутнима обратио надахнутим говором.

Милан Ђокић – председник општине Књажевац

„Честитам вам Дан општине Књажевац који ове године обележавамо у сенци велике трагедије која је задесила Србију и у тој сенци ћемо славити све оно што нас чека до краја живота, туговати, јер никада нећемо моћи да заборавимо ону невину децу који су изгубили животе у трагичним дешавањима. Највећи наш страх је да ће се вишедеценијски процеси демографског пражњења и одлажења становништва наставити. То је страх свих мислећих људи у сличним срединама у великом броју сличних земаља. Сигуран сам да људи који живе у велеградима размишљају о животу у једном мањем, али лепом и уређеном граду као што је Књажевац. Дела су та која ће обележити да ли је неко време добро или лоше. Када све оно што је изговорено јуче, данас и што ће бити изговорено сутра, ишчезне из , дела ће бити та за која сам сигуран да ће ово време обележити као добро време за Књажевац”, нагласио је Милан Ђокић, председник општине Књажевац.

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

Свечани гост била је Мирјана Бобић Мојсиловић, а на свечаности је приказан и филм о општини Књажевац.

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

У уметничком делу програма наступио је гудачки квартет „Вондер Стрингс”.

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

Дан општине Књажевац обележен пригодним програмом

„Књажевац је право место за све људе који су жудели за тим да их срце нечијег града топло дочека, који се радују добрим људима, богатој историји, укусним јелима и пределима који пружају одмор души, а очима својеврсни рај. Када год немате куд, ви дођите ‘тамо где јесу и где ће увек бити пријатељи’. Дођите нам у Књажевац да још дуго имамо разлога за напредак и славље овог Дана”, гласи порука којом је завршена Свечана академија поводом Дана општине Књажевац.

Дан општине Књажевац – 17. мај, обележава се јер су тог дана становници Гургусовца 1833. године ослобођени од вековне турске владавине.

УСКОРО ВИДЕО ПРИЛОГ