Богата бројним хранљивим састојцима, бундева с разлогом носи назив „краљице јесени“.
Од бундеве могу да се припремају и слана и слатка јела, може да се једе жива, динстана, печена, пржена, а на организам изузетно благотворно утиче и свеже цеђен сок. Ово моћно поврће (да, иако је слатког укуса припада групи поврћа) незаобилазна је намирница на нашим трпезама кад дође хладније време.
Лековита својства бундеве су бројна, због чега се у време вируса и прехлада посебно препоручује, а стручњаци кажу да би било мудро јести је најмање три пута недељно. Ево за шта је све добра…
1. Јача имунитет
Бундева је богата витамином Ц (једна чаша бундеве садржи до 11 мг овог витамина) који игра важну улогу у повећању отпорности организма на инфекције. Такође, садржи цинк, а ова два нутријената су изузетно важна за здравље имуног система.
2. Чува срце
Редовна употреба бундеве може да смањи ниво „лошег“ холестерола који директно утиче на рад срца. Осим тога, ово поврће садржи велику количину магнезијума који нормализује крвни притисак, те смању је ризик од можданог и срчаног удара.
3. Потпомаже мршављење
Кувана и печена, или свеже цеђени сок од бундеве, спада у дијеталну храну која се препоручује гојазнима, дијабетичарима, као и оболелима од желуца и танког црева. Истраживања су показала да исхрана богата хранљивим влакнима бундеве обуздава апетит, а истовремено обезбеђује довољно калорија.
4. Смањује ризик од рака
Бета-каротен, којим бундева обилује, вишеструко штити организам од бројних штетних утицаја, а ово поврће обилује и друге каротеноиде (жуто-наранџастим пигментима који су присутни у биљкама) који смањују ризик настанка тумора, укључујући рак дојке, плућа и грлића материце. Позната је улога бета-каротена у заштити коже од штетног утицаја УВ зрачења на развој карцинома коже.
Извор: mondo.rs