7. Међународни инклузивни фестивал дечијег и омладинског стваралаштва „АРТ ЗОНА ЗА СВЕ” у Зајечару од 24. до 28. августа

Седми Међународни инклузивни фестивал дечијег и омладинског стваралаштва „АРТ ЗОНА ЗА СВЕ“ биће одржан од 24. до 28. августа 2023. у Зајечару.

„Дечији центар“ Зајечар уз подршку Министарства културе, Реконструкције женски фонд и Темпус фондације, жели да промовише један од начина стварања инклузивне атмосфере и учествује у креирању инклузивне културне политике наше заједнице, у потрази за новим стратегијама инклузије и интеграције различитих маргиналних група деце и младих.

У току претходних шест фестивала, око 2500 деце и младих са Балкана, приказвали су своје стваралаштво из различитих области уметности (драмске, балетске, пантомимске представе, опера, концерти…).

Концепт овогодишњег фестивала у фокус ставља еколошку свест и стручне и храбре жене које ће разменити и представити своја искуства и методологију у раду.

„Ове године планирано је да учесници из Северне Македоније, Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Србије бораве у граду на Тимоку, а у току боравка, кореографкиње, балетске педагошкиње, драмске педагошкиње и музичке педагошкиње реализоваће плесне и глумачке радионице са децом и младима са инвалидитетом и сметњама у развоју, као и са децом и младима из опште популације. У току ових радионица увежбаваће и кореографије у оквиру представе „Дечак из воде“, која ће бити изведена премијерно 26. августа“, наводе у саопштењу Дечијег центра.

У току фестивала, биће организоване радионице филма и радионица „Од лутке до знања“, представе, концерти и ликовне изложбе.