Ево разлога да конзумирате шљиве — осим што су укусне и приступачне, имају чак шест благотворних ефеката на здравље!
Постоји више од две стотине врста шљиве, а боја овог воћа варира од жуте до тамнољубичасте. Ево шест дејстава које имају на организам!
Пуне влакана, а нискокалоричне
Шљиве садрже витамине А, Ц, К, Б1, Б2, Б3 и Е, као и минерале као што су калијум, фосфор, магнезијум и гвожђе. Пуне су здравих влакана и имају ниску калоријску вредност.
Делују као антиоксидант
Супстанце које шљиве садрже спречавају штетно дејство слободних радикала, а феноли штите неуроне и ћелијске мембране од оштећења насталих оксидативним стресом.
Добре су за одржавање тежине
Шљиве, као и друго воће са коштицом, помаже у борби против метаболичког синдрома. На ћелије, па и ћелије масног ткива, имају антиупално дејство.
Смањују шећер
Шљиве делују против повишеног шећера у крви, побољшавају осетљивост организма на инсулин и штите од инсулинске резистенције.
Чувају здравље костију
Ако конзумирате суве шљиве, оне помажу очувању костију. Студије спроведене на женама које су прошле кроз менопаузу показују да шљиве имају благотворно дејство на спречавање појаве остеопорозе.
Побољшавају памћење
У шљиви се налазе флавоноиди, који чувају неуроне и побољшавају учење и памћење. Редовно конзумирање шљива такође је додатна „помоћ“ у заштити од неуродегенеративних болести.
Извор: mondo.rs