Тимочка КрајинаЗајечар40. „Сабор фрулаша“ биће одржан у Грљану 3. и 4. августа

40. „Сабор фрулаша“ биће одржан у Грљану 3. и 4. августа

Јубиларни 40. Сабор инструменталних солиста на изворним дувачким инструментима „Сабор фрулаша“ биће одржан у Грљану, код Зајечара, овог викенда, 3. и 4. августа 2024.

Реч је о једној од најстаријих манифестација у Србији, на којој учествују такмичари на традиционалним дувачким инструментима: фрула, окарина, дудук, двојнице и гајде у две категорије – до 16 година и од 16 година. Ове године учествоваће близу 50 извођача.

У свакој од категорија бираће се најбољи на појединачном традиционалном дувачком инструмент, као и најбоље одсвирано коло и песма. Бираће се и свеукупни победник фестивала између солиста који пријаве учешће на више од три инструмента. Одлуке ће доносити трочлани жири у саставу: Светлана Азањац – етномузиколог и музички уредник РТС-а у пензији, Александра Тодоровић – магистар етномузиколог и теоретичар уметности и Маја Миленковић – дипломирани музичар педагог, уметнички руководилац Градског певачког друштва „Стеван Мокрањац” Зајечар.

Полуфинално вече почеће у суботу 3. августа у 20:30 сати, а финале биће одржано у недељу 4. августа, у 20:00 сати. Обе вечери предвиђен је и ревијални наступ фолклорних група.

У оквиру Сабора, биће одржано и такмичење у припремању традиционалних јела, народни вишебој и дечји маскенбал.

Организатор и покровитељ манифестације је Град Зајечар, а поред Установе Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар, у реализацији учествују Туристичка организација града Зајечара и Месна заједница Грљан.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,875ПратилацаЛајкуј
4,485ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб