29. Сабор ликовних уметника отворен у Зајечару

У препуном Позоришном музеју у Зајечару, свечано је отворен 29. Сабор ликовних уметника.

Речима топле доброшлице и захвалности учесницима прошлогодишњег 28. Сабора ликовних уметника, драгим гостима и селектору овогодишњег Сабора Драгу Симићу, историчар уметности Марија Симоновић отворила је овогодишњи Сабор.

Као што то традиција налаже овогодишњи 29. Сабор ликовних уметника у Зајечару красиће 20 радова који су резултат прошлогодишњег Сабора.

На први поглед публика ће моћи да закључи да прошлогодишњи Сабор није био тематски опредељен, да се сва дела разликују по садржају, естетским опредељењима самих аутора, начину на који они комбинују неке основне ликове и елементе. Свако од аутора, оставио је зајечарском фонду по два платна илити делић своје аутентичности.

Аутор Дејан Трајковић рођен у Приштини, одрастао поред пруге, за њега је карактеристичан мотив локомотиве на сликама. Аутор Емил Сфера уметник из Панчева на чијем платну се увек нађе нека фигура животиње, овог пута мачка. Аутор Драган Бартула, два уточишта или ти стилизација бродића која у уметности асоцира на спасење попут Нојеве барке. Аутор Мирољуб Сретеновић из Крагујевца, два предивна портрета, мудрог Пашића и светлог Адама. Песник који је учествовао и пратио рад прве Гамзиградске ликовне колоније 1994. године, Адам Пуслојевић који нас је на жалост недавно напустио и овог пута је присутан овде са нама кроз овај диван портрет. Када је реч о портретима, ту је и биста Живојина Павловића представника Југословенског филма који је своје детињство и младост провео у Зајечару, рад и дело светског вајара Недима Хаџимехметовића-Мафе, на коју смо поносни. Аутор Милан Радаковић, пејзажи предела којих више нема. Фотографије Рајка Р. Каришића, зграда зајечарског театра као и археолошки локалитет Ромулијана. Исти мотив нам је оставио наш локални драги уметник Драган Стокић Рајачки. И последња четири дела где је присутна апстракција или асоцијално сликарство, дела су Аутора Драгана Дејановића и Миливоја Штуловића.

„Многа од ових дела позната су зајечарској публици, јер представљају део сталне поставке ове наше галерије“, истакла је Марија Симоновић историчар уметности Позоришног музеја.

Присутнима се обратио и директор Установе Народно позориште Тимочке Крајине-Центрар за културу „Зоран Радмиловић“, господин Владимир Ђуричић, који је истакао важност опстанка Сабора ликовних уметника, јер Зајечар спада у ретке градове који има ликовну колонију оваквог типа и успешно је одржава већ 29 година. Захвалио се свима који су допринели да се она успешно упркос тешким периодима одржи и опстане, као и учесницима овогодишњег Сабора.

Учесници 29. Сабора ликовних уметника у Зајечару су: Мр Драго Симић-селектор овогодишњег Сабора, Ђорђе Симић, Лука Дедић, Олга Михаиловић, Миливоје Штуловић, Мирољуб Сретеновић, Милица Живадиновић, Недим Хаџиахметовић-Мафа, Јована Станчић, поред ликовних уметника учесник колоније је и песник Власта Младеновић.

29. Сабор ликовних уметника у Зајечару траје од 21. до 27. августа 2023. Улаз је слободан.