28. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића”: „Зоранов брк” додељен Јовани Гавриловић

28. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” — Пето вече

„Петријин венац” први пут је постављен 1976. године у „Атељеу 212”када је адаптацију Михаиловићевог текста и режију потписала Огњенка Милићевић. Ново читање романа Драгослава Михаиловића, у режији Бобана Скерлића и драматизацији Миле Машовић Николић у такмичарској је конкуренцији Међународног позоришног фестивала „Дани Зорана Радмиловића” који је у току у Зајечару.

Лик жене са села тешке животне судбине оживеле су три глумице. Петрију из млађих дана игра Марта Бјелица, затим Петрију у граду тумачи Јована Гавриловић, а Петрију као удовицу Милица Михајловић. Поред њих три, у представи која приказује борбу жене коју у животу гњечи патријални систем вредности, играју и Иван Марковић, Тихомир Станић, Игор Ђорђевић, Исидора Минић, Јелена Ракочевић, Владислав Михаиловић.

Драматуршкиња Мила Машовић Николић је богатство Петријиног лика спојила у три лица једне жене смештене у различите фазе живота и друштва. Без обзира на различито време, Петрија је сваки пут маргинализована, само што је контекст другачији. Ова узбудљива драмска форма утиче на публику да се суочи са питањима која произилазе из патријахалног система вредности и поразмисли о њима. Јер и некада и сада патријалхални систем вредности је неумољив и гази без пардона.

Све три Петрије биле су више него убедљиве, а по оцени стручног жирија издвојила се Јована Гавриловић којој је као глумици вечери припао „Зоранов брк”.

Јована Гавриловић — глумица

„Јако сам усхићена. Нисам се баш томе надала, али са друге стране некако посебно везано за ову представу сваку награду доживљавам као једну колективну награду. Срећна сам и због себе и због остатка ансамбла и свих учесника наше приче коју смо стварали и створили. Мислим да је то дивно признање за нас”, казала је Јована Гавриловић и са новинарима поделила свој доживљај Петрије.

„Некако смо се трудили радећи Петрију да кроз рад и сва будућа играња доживљавамо сви колективно, тако да се нисам фокусирала посебно само на градску, средњу Петрију, него смо се бавили целокупним животом те жене и уопште женом као бићем у једном тренутку, у једној жени, негде у овом универзуму. Тако да се некако на један чудан, магичан начин, појединачно сви чланови ове представе бавимо тим ликом. За неке она представља нешто врло интригантно, нешто што можда у животу нисам имала прилике да сусретнем неку хероину са наших простора, жену снажних костију, добре циркулације, бистрог и брзог ума и великог великог срца. Тако да је тренутно доживљавам као једну жену из маште која бих, можда, волела да будем”, рекла је добитница „Зорановог брка”.

Фестивалски програм наставља се данас у 11.00 сати отварањем изложбе слика “Лица људи И лица земље” аутора Драга Симића, иначе селектора ликовне колоније “Гамзиград”.У 12.00 сати у Центру за културу у Котлујевцу биће одржана трибина под називом ,, Положај и перспектива младих позоришних уметника у Србији данас” . Модератор је драматург Жељко Хубач. На програму Фестивала малих позоришних форми од 18:00 је представа “Има нека тајна веза” у којој игра Милан Димић, а од 20:00 сати у зајечарском театру , шесте фестивалске вечери на програму је “Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња” бањалучког позоришта.