11. Национална Смотра Савеза извиђача Србије овог у Зајечару крајем јула

Извиђачи – Смотра

Национална Смотра Савеза извиђача Србије биће одржана од 22. до 31. јула 2023. и окупиће извиђаче из целе Србије, као и госте из разних земаља света као што су: Израел, Кувајт, Палестина, Сирија, САД, Швајцарска, Словенија, Француска, Румунија, Црна Гора и многе друге на једном месту, овог пута у Зајечару.

Ово је прилика да се млади извиђачи сусретну, покажу своје вештине и размене искуства. Уз учешће несто више од 1.000 извиђача и њихових вођа, догађај пружа платформу за едукативне активности, такмичења, радионице и дружење.

Овогодишњи програм Смотре, осмишљен је тако да прати већ постојећи програм Савеза извиђача Србије, уз седам програмских области:

  • Живот са природом;
  • Култура, уметност и забава;
  • Наука, занатство и техника;
  • Организација, дух и традиција;
  • Лидерство и тимски рад;
  • Здравље и рекреација;
  • Допринос заједници.

На смотри ће бити спроведен извиђачки метод, а један од сегмената јесте и симболички оквир. Он ће приказати мото смотре „Различити са истим циљем“, кроз биодиверзитет „Чаробне шуме“, у којој станују многобројне животиње које нас својим особинама понекад доста подсећају на нас саме и својом разноликошћу чине једну велику заједницу, као што и ми чинимо нашу извиђачку.

Учесници смотре, имаће прилику да закораче у „Чаробну шуму“, осете добродошлицу исте и да десет дана раде сви заједно на истом циљу, а то је да учине овај свет, на овај или онај начин, бољим местом! Програм ове огромне активности проћи ће сви учесници подељени у мања насеља/подкампове смотре кроз систем ротација дана по насељима.

Национална Смотра Савеза извиђача Србије има за циљ промовисање извиђачког покрета, развој лидерства и одржавање традиције извиђања. Овај догађај је прилика да се извиђачи упознају са различитим извиђачким групама из целог света, размењују искуства, стварају нова пријатељства и развијају социјалну вештину међу младима.

„Као Савез извиђача Србије, веома смо поносни на организацију ове Смотре и на наше младе извиђаче. Њихова страст, преданост и жеља да стекну нове вештине су изванредни. Желимо да овај догађај постане познат широм Србије како би што више младих људи сазнало о извиђачком покрету и придружило се нашим редовима”, стоји у саопштењу.

Рад извиђача можете пратити на Инстаграму @scoutsofserbia@jamboree.rs и Фејсбук страници као и на сајту www.jamboree.rs.