Разлог више да редовно пијете јогурт

Чаша јогурта
Фото: Shutterstock, илустрација

Ево зашто би требало да пијете јогурт, барем два пута недељно.

Kонзумирање јогурта најмање два пута недељно штити мушкарце од развоја израстака који могу да доведу до рака црева, показала је нова студија.

Научници тврде да мушкарци који пију барем две чаше јогурта седмично имају 20 одсто мањи ризик од развоја тих израстака, познатих као аденоми. Такође, ови мушкарци имају 26 одсто мањи ризик да израстак који се евентуално и појави, постане малигни.

Тим научника са Универзитета у Сент Луису кажу да ови резултати подржавају претходна истраживања која сугеришу да конзумирање јогурта може да смањи ризик оболевања од рака црева тако што утиче на врсту и бројност бактерија у цревима.

Аденоми и аденомски полипи су израсци који се формирају на унутрашњем зиду дебелог црева или ректума. Они су преканцерозни, што значи да уколико се не третирају, могу да постану малигни.

За потребе студије, тим научника је анализирао исхрану и развој аденома код 32.600 мушкараца и више од 55.700 жена. Учесницима су рађени тестови од 1986. до 2012. године, а сваке четири године су попуњавали и упитнике о исхрани, између осталог и то колико јогурта конзумирају.

У периоду од 26 година колико је трајала студија, код мушкараца је развијено 5.800 аденома и 8.100 код жена.

Мушкарци који су конзумирали јогурт најмање два пута недељно имали су 20 одсто мањи ризик од развоја аденома, у поређењу са онима који нису јели јогурт. Такође, код њих је ризик од тога да аденоми постану канцерогени мањи 26 одсто.

Међутим, научници утврдили да постоји веза између конзумирања јогурта и развоја аденома код жена. Због тога тврде да је потребно још студија како би се објаснио „механизам“ ове везе, односно како тачно јогурт смањује ризик од појаве аденома. За сада, сматрају да два пробиотика која се налазе у јогурту смањују количину карциногена у цревима.

 

Извор: mondo.rs