Тимочка КрајинаЗајечарНаучни клуб Гимназије Зајечар обележио Светски дан броја Пи

Научни клуб Гимназије Зајечар обележио Светски дан броја Пи

Фото: Гимназија Зајечар

Научни клуб Гимназије Зајечар обележио је Светски дан броја Пи.

Том приликом ученици другог разреда одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику представили су како би број Пи звучао у музичком запису. У свом раду искористили су Ардуино микроконтролер и написали програм који је свакој цифри броја Пи доделио одређени тон. Поред тога организовано је и решавање логичких задатака.

Пи дан, који се обележава 14. марта (или 3.14 према америчком начину представљања датума), слави константу ¶ (пи), која представља однос обима и пречника круга. Овај дан пружа прилику да се прослави математика и наука на забаван и едукативан начин. Многи широм света користе Пи дан као прилику да истраже фасцинантне карактеристике ове ирационалне и бесконачне децималне бројке. Од организовања такмичења у меморисању децимала π, до прављења и дељења специјалних посластица у облику кругова, Пи дан окупља људе свих узраста и позива их да се диве лепоти математичке симболике.

Овај дан не само што слави математичке концепте, већ и подстиче креативност, радозналост и ентузијазам према учењу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб