Тимочка КрајинаЗајечарГрадоначелник Зајечара Бошко Ничић обратио се поводом ситуације у ОШ "Ђура Јакшић"...

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић обратио се поводом ситуације у ОШ „Ђура Јакшић“ и поводом радова у Војничкој улици

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић обратио се поводом проблема са грејањем у Основној школи “Ђура Јакшић” и радова на тротоарима у Војничкој улици у насељу Подлив у Зајечару.

Ничић је истакао да локална самоуправа не сноси никакву одговорност због хладних учионица у Основној школи “Ђура Јакшић”. За котлове и постројење на гас, протеклих неколико година само у овој школи, из локалног буџета уложено је око 150 хиљада евра.

„Директору ОШ ‘Ђура Јакшић’ нико из Градске управе није реко ниједног тренутка да врши пражњење мреже, нити му је то ико рекао, касније смо питали, од извођача радова на новом систему грејања на земни гас, који ће уследити вероватно од наредне грејне сезоне, мада ће бити завршено до марта месеца. У новембру месецу смо лично он и ја разговарали и рекао ми је да има довољно угља за постојећи котао, одговарајућег квалитета, до завршетка првог полугођа. Он је, што се види из тендера, расписао 3. јануара тендер за нове количине угља. То је могао да уради и раније, с обзиром да је буџет града усвојен још у другој половини новембра. Након објављивања буџета за 2024. годину, а на основу предвиђених средстава у буџету, могу да се врше јавне набавке за 2024. годину, пре почетка године. Ми смо му одобрили средства, да није тако не би могао да распише ни 3. јануара. Он склапа уговор са добављачем кога је он изабрао за врсту угља коју су они тражили већ 10. јануара, а цена тог угља је најскупља у односу на све остале, свих школа које су набављале угаљ и износи 33 хиљаде динара по тони. Ради се о мрком угљу, од 19 хиљада килоџула“ нагласио је Ничић.

Ничић додаје да је тај угаљ стигао у школу, али није јасно зашто је 18. јануара испражњена мрежа.

„Пражњење и поновно пуњење трајало је само 24 сата, што нама није јасно зашто се то радило. Значи није током целог распуста била испражњена мрежа. То је било само у једном дану, испражњено и поново напуњено. Зашто? Појма немамо, нити је обавештена Градска управа, а постоји и Школска управа у Зајечару. Локална самоуправа обезбеђује средства за материјалне трошкове, за путне трошкове и јубиларне награде школама, међутим, Град није тај који спроводи процедуре, нити  поставља директора школе. Директора школе поставља Министарство просвете. Министарство просвете је надлежно и да пошаље просветну инспекцију да утврди да ли смо ми нешто погрешили и ко је од нас и на основу ког дописа икада обавештен да ће се празнити мрежа, пунити мрежа, да ће током празника неко искључивати грејање па да му то буде оправдање за хладне учионице. Нека кажу шта је то што им локална самоуправа у последњих шест/седам година, за било коју ствар остала дужна. Од путних трошкова који су исплаћени и за период од 2013. до 2017. до динара, до данас нема неисплаћеног било ког рачуна, ни телефонског, ни за струју, ни за грејање“ рекао је Ничић.

Према Ничићевим речима, Градска управа Зајечар обезбедила је новац свим школама и за огрев и за све остало предвиђено законом и за основне и за средње школе.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић осврнуо се и на ситуацију у Војничкој улици у насељу Подлив и протесте незадовољних грађана. Ничић је истакао да је град био дужан да изда дозволу за постављање електроинсталација у земљи, надлежном републичком Јавном предузећу, као и да се ово ради због нове Трафостанице 4 која се налази на Шљиварском путу. Изградња нове трафо станице „Зајечар 4“ на Шљиварском путу у Зајечару ближи се крају, а на јавним површинама постављају подземни каблови у неким деловима града.

„Неки грађани Војничке улице и околних улица у насељу Подлив у два наврата негодовали су због земљаних радова у овом делу града и постављања каблова, те су радови прекинути. Град је издао потребне дозволе за ове радове, јер се они изводе у складу са законом и нико не може да заустави развој града. Град мора да одобри радове када јавна предузећа траже да им се омогући пролаз преко јавних површина које припадају граду. Одељење за урбанизам на основу поднетих пројеката то не може да одбије када су пројекти у складу са законом. То се десило са Електродистрибуцијом Зајечар и Електропривредом. Они су поднели пројекат проласка каблова, они су одредили трасу, а ми смо издали дозволу, јер немамо никаквог основа да то одбијемо, ако је то безбедно и у складу са законом. Неко узбуњује и лаже грађане да ће некога да убије струја зато што су каблови укопани у земљу. У Зајечару се каблови за струју укопавају у земљу у задњих 40-50 година. Ппрема јарузи и у тој Војничкој улици налази се такође већ 30 година укопан исто такав кабл који иде само у супротном смеру. Знајући каква је енергетска ситуација ми већ десет година молимо да се изгради трафо станица ‘Зајечар 4’. Не гради се та трафостаница смо због фудбалског стадиона, него и због снабдевања довољном количином струје целог тог дела, од насеља Авној, преко Спортске хале, стадиона, Шљиварског пута, Оскоруше, Лубничког пута и целог тог дела, касарне и војске. То је огромна инвестиција коју финансира Влада Републике Србије. Не може неко самовољно да зауставља радове. Потпуно је у праву и полиција, а интервенисаће и тужилаштво за оне који спречавају коришћење јавног земљишта“ казао је Ничић.

У насељу Подлив у Војничкој улици радови су почели новембра 2023. године. Међутим, власници неких кућа испред којих се на јавној површини копа за каблове тада прекинули радове, са образложењем да је ту опасно укопавати каблове у земљу. Овакви радови изводе се и на Шљиварском путу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб