Тимочка КрајинаЗајечарНово стециште културног живота у Зајечару – Позоришни музеј

Ново стециште културног живота у Зајечару – Позоришни музеј

Ново стециште културног живота у Зајечару – Позоришни музеј

Позоришни музеј у Зајечару отворен је у оквиру обележавања Дана зајечарског позоришта, 2. фебруара 2023. године, са циљем да на једном месту обједини успомене из богате позоришне традиције јединог професионалног театра на истоку Србије.

Ново стециште културног живота у Зајечару – Позоришни музеј

Поред Народног позоришта у Београду, Народно позориште Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић” је једино које има сопствени музеј.

Марија Симоновић – дипл. историчар уметности

„Поводом Дана зајечарског театра 2. фебруара отворен је Позоришни музеј са једном мисијом да баштини историју позоришног живота у Зајечару, али и у читавој Тимочкој Крајини, с обзиром да је зајечарски театар једини професионални театар на истоку Србије. Поставком, али и програмским садржајем, Позоришни музеј настоји да афирмише савремено стваралаштво у различитим видовима уметничког деловања, тако да смо током читаве године поред извођења представа малих форми, монодрама, имали програме који су везани за различите видове уметности као што су: поетске вечери, књижевне вечери, изложбе, концерти, различите врсте промоција”, истакла је Марија Симоновић, дипл. историчар уметности.

Ново стециште културног живота у Зајечару – Позоришни музеј

Изложбени простор састоји се из две галерије. Стална поставка централне галерије баштини историју позоришног живота у Зајечару и Тимочкој Крајини, кроз фото документацију и експонате из фундуса зајечарског театра, док се у уметничкој галерији налази стална поставка дела из фонда зајечарске ликовне колоније.

Ново стециште културног живота у Зајечару – Позоришни музеј

„Позоришни музеј чине две целине. Ту је позоришна галерија кроз експонате из фундуса зајечарског позоришта и кроз богату фото документацију које представљају позоришни живот и живот људи који су градили позоришну традицију у Зајечару од 1946. године када је позориште отворено, односно, 1947. године када је одиграна прва премијера, па све до данас. Оно што посебно привлачи пажњу наших посетилаца у овој позоришној галерији јесу неки предмети који представљају дарове наших позоришних глумаца, које је Позоришни музеј на свом отварању добио. То су дарови глумице Тање Бошковић, Светлане Цеце Бојковић, глумца Милана Цација Михаиловића, Ирфана Менсура, Јелице Сретеновић, Весне Чипчић… Осим ове галерије, ту је и уметничка галерија, а сталну поставку ове галерије чине дела која су настала у оквиру ликовне колоније ’Гамзиград’, односно потоњег Сабора ликовних уметника у Зајечару, чији је Позоришни музеј био домаћин ове године. Тако да смо имали прилике да пратимо рад десетак уметника. Следеће године биће обележена јубиларна 30. година тог ликовног Сабора, то ћемо ми адекватним програмом сигурно и обележити. Поред сталне поставке, у уметничкој галерији дешавају се сталне ликовне изложбе. Од почетка године изложена су дела заиста великих имена, попут изложбе Миће Поповића којом је Музеј и отворен. Такође, настојали смо да дамо простор и неким новим именима ликовне сцене”, казала је Симоновић.

У дворишту Позоришног музеја налази се летња сцена „Ненад Цигановић”, која носи назив по познатом зајечарском глумцу.

Ново стециште културног живота у Зајечару – Позоришни музеј

„Захваљујући Позоришном музеју, Зајечар је добио још једну позорницу, а отворена је летња сцена у оквиру Позоришног музеја, која носи назив по зајечарском глумцу ’Ненаду Цигановићу’. Ова сцена заиста је допринела културном животу града током летњих месеци. Посећеност Позоришног музеја је током читаве године била изузетна. Не постоји програм који се овде догодио, а да се није тражило место више. Старији суграђани овде дођу да оживе успомене, док млађе генерације упознају имена која су градила културу у овом граду. Наши суграђани имали су прилике да упознају и велика имена, тако да је ове године гост била Светлана Бојковић, Рената Улмански, организована је и изложба Миодрага Табачког”, додала је Симоновић.

Делатност Позоришног музеја обухвата организовање разноликих културних дешавања као што су изложбе, промоције књижевних дела, позоришне представе малих форми.

Ново стециште културног живота у Зајечару – Позоришни музеј

Позоришни музеј у Зајечару ново је стециште културног живота у граду на Тимоку и место окупљања љубитеља уметности. У предстојећој сезони, посетиоце очекује много нових бесплатних садржаја у којима могу уживати.

Овај медијски садржај суфинансиран је од стране Града Зајечара. Ставови изражени у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб