Тимочка КрајинаКњажевацМанифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу (ФОТО +...

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу (ФОТО + ВИДЕО)

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

Сусрети етно удружења и асоцијација Србије, у организацији Удружења за неговање традиције „Извор” из Књажевца, под називом „Традицијом у Европу”, одржани су у хали „Каплар” у Књажевцу. Овог пута представљено је око стотинак обредних пешкира и на десетине обредних хлебова.

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

Удружење за неговање традиције „Извор” из Књажевца манифестацију је реализовало уз подршку Општине Књажевац и Туристичке организације општине Књажевац.

Љиљана Михајловић – председница Удружења за неговање традиције „Извор” Књажевац

„Погодило се да смо ову манифестацију обележили на 90-годишњицу од чувене изложбе од ослобођења Турака. Удружење ’Извор’ има обавезу да прикаже традицију кроз обредне пешкире и хлебове који су симболи који се користе од рођења. Следеће године обележавамо 20-ту годину постојања и свих ових година чувамо традицију овог поднебља. Такође, доказали смо на обредним пешкирима колико је Тимочки вез сличан Косовском везу. Приказане су и наше уникатне хаљине. За нас је јако важно да опстајемо уз подршку свих ових градова, од Војводине од Малог Иђоша, па до Пирота”, истакла је Љиљана Михајловић, председница Удружења за неговање традиције „Извор” Књажевац.

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

Манифестацију је отворио председник општине Књажевац Милан Ђокић, који је истакао да ће локална самоуправа настојати да и у будућности подржава овакве догађаје који негују културу и традицију.

Милан Ђокић – председник општине Књажевац

„Потпуно смо свесни важности оваквих скупова и важности поштовања својих предака, историје, вере, традиције. Оваква удружења, овакви скупови, али и овакво време чине да постајемо поносни на све оно што смо као народ били и да чврсто верујемо да је пред нама још боља будућност. Наша традиција је нешто чиме можемо да се поносимо. Мало је народа у Европи који могу да се поносе својом традицијом, као што то може српски народ”, поручио је Ђокић.

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

Учесници овогодишњих етно сусрета били су излагачи из Србије, Бугарске, Мађарске и Румуније, а овом приликом представила су се етно удружења, етно мреже, занатске и уметничке радионице, представници сеоског туризма, произвођачи здраве хране као и произвођачи вина и ракија.

Ванка Јовановић – председница Удружења жена „Златне руке” Кладурово, Петровац на Млави

„Постојимо од 2009. године и неколико пута смо до сада били у Књажевцу. Волимо овде да дођемо овде и донесемо наше рукотворине, што се ради код нас у Удружењу. Ми имамо и влашку националну мањину, тамо је мање веза, али смо ми почеле да радимо тај вез. Изложили смо сватовске пешкире, пешкире за крштења, хаљине, нешто и традиционално и модерно”, рекла је Ванка Јовановић, председница Удружење жена „Златне руке” Кладурово, Петровац на Млави.

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

Ракија шљивовица неизоставан је део понуде књажевачког краја, а произвођачи ове ракије су међу најнаграђиванијима у Србији.

Славомир Тошић – произвођач ракије

„Драго ми је да се после толико година поново нешто организовало, где и ми произвођачи ракије можемо да се видимо и да разменимо искуства”, рекао је Славомир Тошић, произвођач ракије.

Драган Марковић – произвођач ракије

„Поред многобројних награда, имам и неколико ‘Ајкула’, то је признање које се добија када жири оцењује ракију од 19 па на више до 20, а ја сам добио оцену 19.75. Имам пуно тих награда. Овакве манифестације су права прилика да представимо своје производе”, каже Драган Марковић, произвођач ракије.

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

У оквиру манифестације приређен је и културно-уметнички програм са реномираним извођачима и модном ревијом под називом „Завештање за будућност”.

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

Трочлани жири одлучио је да је најбоље припремљена погача Удружења „Радиност” из Алексинца, такозвана „Милосна погача“, друго место заузела је „Жетелачка погача“, а треће „Поступаоница“.

Драгослав Ристић – Удружење „Радиност” из Алексинца, победници у категорији обредних погача

„’Милосна погача’ долази из традиције алексиначког краја. Представља погачу ’помирења’ између породице девојке и момка. ’Милосну’ погачу и ’милосно’ прасе доноси отац момка у кућу породице девојке, будуће снахе. Погачу ломе будући пријатељи и на тај начин званично и постају пријатељи. Увек се знао тачан број људи који долази код девојке у кућу, а исти толики број чека госте”, казао је Драгослав Ристић, Удружење „Радиност” из Алексинца, победници у категорији обредних погача.

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

Манифестација „Традицијом у Европу” одржана по 19. пут у Књажевцу

По традицији, одржано је и такмичење у изради обредних пешкира и обредних хлебова у категорији одраслих и у категорији младих.

У категорији дечијих радова:

  1. Мила Севделиновић,
  2. Алекса Божовић и
  3. Викторија Митић.

Награда “Чувар традиције” понеле су Дуња Давидовић и Лана Ђорђевић.

У категорији „Обредни пешкир из ужег дела Србије“:

  1. Весна Петровић из Лапова,
  2. Љиљана Стојановић Мијаиловић из Мозгова и
  3. Татјана Шљивић из Етно удружења “Корман”.

Специјалну награду за изузетну композицију и квалитет израде добила је Марија Ковиљац са Новог Београда.

У категорији „Обредни пешкир из Војводине“ награђени су:

  1. Анка Лозанов из Титела,
  2. Марија Леополд из Фекетића и
  3. Марија Вребалов из Новог Бечеја.

Награда „Чувар традиције“ у овој категорији припала је Анки Лозанов из Титела, док је „Специјална награда“ отишла у руке Марти Мајор из Малог Иђоша.

Другог дана манифестације приказана је представа у организацији ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар” из Књажевца.

Овај медијски садржај суфинансиран је од стране Општине Књажевац. Ставови изражени у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб