Тимочка КрајинаЗајечарУ зајечарском позоришту четврте вечери Фестивала малих позоришних форми изведена монокомедија "Бескомпронмисни...

У зајечарском позоришту четврте вечери Фестивала малих позоришних форми изведена монокомедија „Бескомпронмисни stand up“

У пуној сали зајечарског позоришта, четврте вечери Фестивала малих позоришних форми, зајечарска публика уживала је у монокомедији „Бескомпронмисни stand up“, коју изводи глумац и драматург Семир Гицић.

Ова монокомедија истражује тему „Мале ствари које нас вежу“. Семир Гицић, тескстописац и глумац родом из Новог Пазара, фокусира се на свакодневне ситуације које повезују мале људе и ствара јединствен и дубок уметнички доживљај. У његовим наступима нема простора за псовке, политичке теме, стереотипе о мушко-женским односима, вицеве, јефтине метафоре, певање или игру. Уместо тога извођач публици нуди сат и по времена дубоке анализе оних личности којима недостају основне људске особине, али и многих свакодневних животних ситуација и предрасуда о различитим врстама људи.

„Бескомпромисни stand up“ изведан је по 113. пут. Како аутор и глумац Семир Гицић каже, представу је направио за свој ћеф и није се надао оваквом пријему код публике, где се за свако гостовање тражи карта више. Овај оргинални уметнички перформанс, заправо је нек врста његове исповести настала кроз анализу људи и разних животних ситуација.

„Као драматург нисам све ово могао да ставим у неку другу форму сем у монодраму. Пуно сам записивао, снимао себе у разним емотивним стањима. Мислио сам да се никада нећу усудити да направим нешто у форми монодраме, али из свега забележеног ипак је настала ова монокомедија. Ово није класични stand up, јер ја нисам стендапер, није ни класична монодрама већ један перформанс. Зато се и зове тако, јер нема компромиса са публиком, нема подилажења публици. Ја сам тек две године у ‘stand up’-у, иако је моја појава у овој форми представе, морам да признам, узела маха и пажњу публике на свим просторима бивше Југославије где сам гостовао. Мислим да је за ову извођачку форму потребна храброст. Ти си окружен публиком која од тебе очекује да је засмејеш. Иако се деведест посто оваквих специфичних форми stand up комедија игра ван позоришта, ја сам желео да је играм искључиво на даскама театра. Оно што публика воли код оваквих извођачких форми је та директност, центар проблема, смех. Мислим да је тај бермудски троугао управо кључ популарности stand up-а, где важи правило да сваки извођач заправо вуче публику, што је сврстава у један врло поштен уметнички израз“ казао је Гицић.

Људи су временом почели да имају предрасуду према монодрамама, рекао је Семир Гицић, који поздравља овакве Фестивале где се негују управо овакве уметничке форме.

„Скидам капу што имате Фестивал монодраме и што га негујете. Биће и лепих и тешких година, а монодрама треба увек да се чува. Све је мање позоришних фестивала. Мали фестивали су почели да се гуше и много је важно да позоришта ван Београда имају своје Фестивале, где ће се и колеге глумци дружити и правити копродукције. Монодрама ће опстати заувек, али је јако важно да има подршку матичног позоришта, града, државе, и мени је заиста част што сам у програму овогодишњег Фестивала у Зајечару“, рекао је глумац Семир Гицић.

Иначе овај глумац је и аутор популарних представа „Пази с киме спаваш“, „Љубавне играрије“, „Имамо дојаву“, „Пинокио за одрасле“ и многих других. Режирао је представе „Брачни живот“ и „Доктор Буздован“. Семир такође игра у серијама: „Ургентни центар“, „Колегинице“, „Љубав у тишини“, „Попадија“, Тв драми „Хасанагиница“, у филму „Вучје бобице“, као и у stand up show-у „Реци 8“ на Првој телевизији.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб