У Зајечару отворена изложба „Између природе и човека“

У оквиру пратећег програма 6. Фестивала малих позоришних форми, у галерији Позоришног музеја у Зајечару отворена је изложба „Између природе и човека“, примењених уметника Јоване Станчић из Краљева и Ђорђа Симића родом из Лознице.

Како је рекла на отварању изложбе Марија Симоновић – историчар уметности у зајечарском Позоришном музеју, већ смо имали прилике да видимо дела афирмисаних уметника, али су врата овог изложбеног простора отворена и за многе младе уметнике чије је стваралаштво тек у замаху.

Тако су се зајечарској публици представила два млада ликовна уметника: Јована Станчић која је од маја ове године стипендиста Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Ђорђе Симић, тренутно ангажован као сарадник на предмету Вечерњи акт у статусу младог истраживача истог Министарства.

„Предели и људи, Јоване Станчић и Ђорђа Симића , говоре не само о таленту већ и о раду и посвећености ових младих стваралаца, а о њиховим уметничким достигнућима“, истакла је Марина Цветановић, кустос историчар уметности Центра за културу „Вук Карађић“ из Лознице.

Иако су на почетку свог стваралачког пута, уметничка инвенција и студиозно третирање ликовних проблема красе дела ово двоје младих доктораната сликарства.

„На њиховим делима је све исписано: полет, истраживачки дух и вредан рад. Јована Станчић креће од природе. Њени пејзажи су лишени људи, али су прожети постојањем и духом човека. Интуитивно насликани, валовити и усковитлани предели, обронци, брегови, мочваре, јесу по узору на одређени видик, али обликовани кроз лично разумевање света Јоване Станчић. Овладаност линијом и њеним ликовним значајем нешто је од чега млада уметница полази да би стигла до сувереног израза личних ликовних идеја. Ђорђа Симић је у свом ликовном опусу фокусиран на човека у разним ситуацијама. Портрети које ствара нису тек пуки догађаји из дечијег живота. Аутор кроз лица, снагом израза, доноси поглед усмерен на нешто изван оквира слика, изван тренутка у коме живи. Зрелост овог младог уметника постављена је у све те погледе и слутње, где је он своје проживљено уденуо на лица дечака које среће у свом окружењу, на улицама града, пијацама… На лицу младог дечака, аутор бележи стање душе одраслог човека“ додала је Марина Цветановић.

Иначе Јована Станчић добитница је награде за најбоље идејно решење за рад под називом „Хемисфера“ на конкурсу за идејно решење витража, али и многих других награда.

Ђорђе Симић, између осталог, добитник је студентске награде за сликарство „Миодраг Вујачић Мирски“ за портрет највиших уметничких домета 2021. године.

Обоје су тренутно на докторским студијама Факултета примењених уметности у Београду и обоје активно излажу своје радове, како у земљи, тако и у иностранству.