У зајечарском театру изведена премијера представе „GAJ GALERIJE, ARMENTARIUS ET DEUS“

У зајечарском театру изведена је премијера представе „GAJ GALERIJE, ARMENTARIUS ET DEUS“, аутора Ружице Васић.

Монодрама у пет чинова говори о последњим данима римског императора Гаја Галерија Валерија Максимијана, по чијој замисли и налогу је изграђена царска палата Фелиx Ромулиана, посвећена његовој мајци Ромули.

Цара Галерија уверљиво тумачи Фуад Табучић, који је и редитељ представе.

Сценограф је Мирко Стокић, костиме израдила Горица Илић, а дизајн звука и визуелне ефекте потписује Душан Пурешић.

Према речима редитеља, Галерије је одрастао са говедима, али војно дисиплинован, храбар, уз снагу сопствене воље прешао је пут од говедара до божанства. После победе над Персијанцима, постаје Диоклецијанов зет и посинак, један од Цезара у систему Тетрархије, који је Диоклецијан и успоставио. Титула Августа је следећа.

Након добровољног повлачења Диоклецијана са власти, Галерије се успиње на сам врх римске империје. Гради велелепна здања, исушује мочваре, претвара их у обрадиве површине, ствара мит о себи као богу (Херкулов бат, Марсов син), обрачунава се са непријатељима царства, све док не почне да болује од (тада) мистериозне болести.

Смрт његове мајке Ромуле је важна прекретница – својеврсни демант божанског, бесмртног порекла, удружује се са болешћу и доводи Галерија у сумњу над свим оним у шта је до тада веровао.

Реализацију овог позоришног комада финансијски је подржала Европска унија, преко Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ.