Потписан Уговор о сарадњи између Фондације „Ана и Владе Дивац” и Града Зајечара

Потписан Уговор о сарадњи између Фондације „Ана и Владе Дивац” и Града Зајечара

Уговор о међусобној сарадњи између Фондације „Ана и Владе Дивац“ и Града Зајечара на пројекту Омладинских фондова потписан је у Градској управи Зајечар.

Уговор су потписали Бошко Ничић – градоначелник Зајечара и Ђорђе Перишић – сарадник на пројекту “Перспективе за младе у руралним срединама у Србији”.

Пројекат Омладински фондови реализује се другу годину заредом, са циљем да допринесе учешћу младих у процесима локалног развоја, кроз доделу бесповратних новчаних средстава за пројекте које покрећу и воде млади.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић поручио је да је захвалан Фондацији „“Ана и Владе Дивац“, као и Канцеларији за младе града Зајечара.

Потписан Уговор о сарадњи између Фондације „Ана и Владе Дивац” и Града Зајечара

„Прво што желим да кажем јесте да се заиста захваљујем како Фондацији, тако и Канцеларији за младе града Зајечара, са којом Фондација ’Ана и Владе Дивац’ имају одличну сарадњу. Потписали смо овај нови уговор за наредну годину, и када погледате са тако мало новца учињено је пуно. За милион динара прошле године је реализовано 13 пројеката, од тога четири у сеоским срединама (Гамзиграду, Лесковцу, Великој Јасикови и Селачкој). Доста тога су урадили ученици Гимназије и Медицинске школе, као и неформалне омладинске групе. То је допринело већем ангажовању младих, као и учењу како се пишу и припремају пројекти, тако да ће моћи једног дана да раде на много већим пројектима. Трудићемо се и наредних година да из локалног буџета издвајамо више средстава, само да буде што више добрих пројеката. За сада имамо најаву за десетак пројеката за наредну годину, а вероватно ће их бити и више. Трудићемо се, такође, да у наредном периоду обезбедимо и простор где ћемо у потпуности изместити Канцеларију за младе града Зајечара, како би имали свој простор и свој неки буџет који неће бити тако мали“ истакао је Ничић.

Ђорђе Перишић – сарадник на пројекту “Перспективе за младе у руралним срединама у Србији” нагласио је да је за Фондацију „Ана и Владе Дивац“ веома значајно што су наставили сарадњу са Градом Зајечаром и другу годину заредом.

Потписан Уговор о сарадњи између Фондације „Ана и Владе Дивац” и Града Зајечара

„Данашње потписивање уговора нам је веома значајно, нарочито јер смо продужили прошлогодишњу сарадњу са градом. Град Зајечар у овом пројекту учествује са 300 хиљада динара, што је веома значајно јер ћемо моћи да спроведемо већи број пројеката за младе. Специфичност овог пројекта је тај да оно што је потребно младима, предлажу сами млади људи, а Омладински одбор који се састоји од осам младих људи одлучиваће који су то пројекти који ће бити реализовано. Имамо фантастичну сарадњу са локалном самоуправом и веома су нам значајна ова средства која су уложена од стране Града Зајечара. Самим тим, Град Зајечар се и истиче у помагању омладини. Део Фондације ’Ана и Владе Дивац’ у овим пројектима је 700 хиљада динара и укупан буџет за пројекте је милион динара“ рекао је Перишић.

О пројектима који ће бити подржани одлучиваће одбор Омладинског фонда, састављен од младих из овог града који су изабрани на конкурсу. Фондација ће у Фонд уложити средства у износу од 700.000 динара, док ће Град Зајечар учествовати са 300.000 динара.

Пројекат „Омладински фондови“ се спроводи у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње “Перспективе за младе у руралним срединама у Србији”, коју спроводи ГИЗ у партнерству са релевантним Министарством за питања омладине, а биће подржани омладински фондови у пет локалних заједница – Обреновац, Прокупље, Зајечар, Власотинце и Владичин Хан.