Тимочка КрајинаЗајечар„Дечији центар” из Зајечара наредних дана реализује пројекат „Приче са улице –...

„Дечији центар” из Зајечара наредних дана реализује пројекат „Приче са улице – стреет арт и занати”

„Дечији центар” из Зајечара наредних дана реализује пројекат „Приче са улице – стреет арт и занати”

„Дечији центар“ из Зајечара наредних дана реализује DiscoverEU пројекат „Приче са улице – street art и занати“, уз подршку Фондације Темпус.

Млади из Зајечара и Вршца започињу своје путовање 16. августа и обићи ће градове у Чешкој, Немачкој, Холандији, Италији, Француској, Белгији. Теме њихових путовања су улична уметност и одржавање старих заната у условима стандардизације коју намеће процес глобализације.

Прва група (средњошколке из Зајечара) истражује уличну уметност. У току путовања припремиће различите форме презентације уличне уметности у европским градовима (графити, улични свирачи, пантомимичари, улични перформанси, циркуске вештине). Поред фотографија и видео снимака, група ће снимити и интервјуе са пролазницима и извођачима (музичари, пантомимичари, циркуски артисти). Циљ истраживања је ширење свести код младих о другачијим могућностима оживљавања градских простора, о креативном коришћењу слободног времена, о перспективама уличног активизма, о визуалима урбане културе. Група ће посетити главне градове Чешке, Немачке, Холандије, Белгије и Француске, као и мање градове у близини.

Друга група (средњошколци/ке из Вршца), планира да се бави утицајем глобализације на занатске радње и традиционалну производњу у Европи. Питањима глобализације чланице групе су се бавиле у истраживачкој станици Петница. Глобализација и стандардизација тржишта, наметнула је одређене естетске и квалитативне стандарде производа, који гуше оригиналност и различитост. Традиционална производња и занати могу бити извор прихода читавих породица, туристички бренд географске регије и извор нових пословних идеја и радних места. Циљ путовања је обилазак мањих, традиционалних производњи и истраживање (интервју, видео и аудио записи) начина на који су се занати адаптирали изазовима глобализације и стандардизације. Група ће посетити Италију, Француску и Холандију.

DiscoverEU иницијатива Европске уније која свим младима од 18 година, и то држављанима 27 држава чланица ЕУ, Северне Македоније и Србије (од 2022. године), пружа могућност одласка на индивидуална или групна путовања у друге европске државе возом. DiscoverEU је постао део Еразмус+ програма 2021. године.

Одласком на путовање у барем једну другу европску државу, млади добијају прилику да уче о европској разноликости и културној баштини, открију могућности за будуће образовање, унапреде своје вештине и компетенције, подстакну међусобно повезивање и међукултурни дијалог и освесте значај очувања животне средине.

У овиру ових пројеката, млади, добијају седмодневну путну карту (пропусницу), за коришћење железничког транспорта, која важи 30 дана, што је уједно и максимално трајање једног DiscoverEU путовања. Осим путне пропуснице, младима је на располагању и индивидуална дневна подршка за покривање трошкова живота у максималном трајању од 21 дан.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб