7 најчешћих проблема са косом и њихова решења

Девојка се држи за главу и косу
Фото: Pexels, илустрација

Коса – може бити наша круна, кључни аспект нашег личног стила и показатељ нашег укупног здравља.

Када наша коса изгледа добро, често се осећамо добро. Међутим, нега косе је сложен процес, при чему различити фактори као што су генетика, окружење, начин живота и наше индивидуалне рутине играју значајну улогу. Многи од нас, упркос нашим најбољим напорима, суочавају се са низом проблема везаних за косу, од сувоће и ломљења до нежељеног губитка косе.

Ови проблеми могу бити невероватно фрустрирајући, што доводи до сталног циклуса где се трудимо али и грешимо у нашој потрази за савршеним препаратима и триковима. Кључ за решавање ових дилема око косе често лежи у разумевању њихових основних узрока. Знање је, како кажу, моћ – а то важи и за негу косе.

У наставку текста сазнајте који су то најчешћи проблеми када је у питању коса, али и која су њихова решења!

Сува коса – јако чест проблем многих жена

Сува коса често може изгледати досадно и беживотно, без природних уља неопходних за здрав сјај. Претерана употреба врелих алата за обликовање као што су фен или фигаро, често прање агресивним шампонима и оштри услови околине као што су излагање ветру и сунцу могу допринети овом проблему.

Да бисте се борили против сувоће, укључите третмане дубоког кондиционирања у своју рутину и ограничите коришћење алата за обликовање. Одлучите се за шампоне који садрже природне хидратантне материје, као што су алоа вера или ши путер, да бисте повратили ниво хидратације ваше косе. Такође, најбољи серум за косу је онај који ће довољно хидрирати вашу косу, али је неће отежати и измастити, тако да никако не заборавите да укључите овај препарат у своју рутину!

Губитак косе – проблем који плаши многе

Губитак косе, иако је део природног циклуса раста косе, може постати прекомерен и забрињавајући.

Уобичајени узроци варирају од стреса и хормонског дисбаланса до лоше исхране или основних здравствених стања. На срећу, постоји неколико начина за решавање овог проблема. Редовне масаже власишта могу стимулисати фоликуле косе и подстаћи раст, док уравнотежена исхрана богата гвожђем и протеинима може ојачати косу изнутра и побољшати њено стање. За озбиљније случајеве, третмани из апотеке или консултације са стручњаком могу бити од користи.

Масна коса – проблем који јако иритира

Са друге стране спектра, масна коса може бити подједнако изазовна. Овај проблем обично потиче од прекомерне активности лојних жлезда, што може довести до тога да коса изгледа масно убрзо након прања.

Занимљиво је да пречесто прање косе може стимулисати производњу уља, што погоршава проблем. Покушајте да оперете косу сваки други дан користећи нежни шампон како бисте избалансирали своје теме. Такође, свесно се потрудите да не додирујете косу превише. Нечистоће са ваших руку могу се пренети на вашу косу, чинећи је маснијом.

Испуцали крајеви

Испуцани крајеви се дешавају када је заштитни спољни слој праменова косе оштећен, што коси често даје умршен и неуредан изглед.

Кривци за испуцале врхове често су алати за обликовање, хемијски третмани и грубо руковање косом. Редовно скраћивање је ваша најбоља одбрана од испуцалих врхова, ефикасно их уклањајући пре него што могу да напредују уз длаку. Користите спрејеве за заштиту од топлоте приликом стилизовања и избегавајте претерано чешљање косе да бисте спречили даље оштећење.

Перут – проблем који изазива много непријатности

Перут карактерише сврбеж власишта и видљиве беле љуспице, а ова појава може бити и досадна и неугодна. Сува кожа, гљивичне инфекције или специфична стања коже као што је себороични дерматитис могу изазвати перут.

Специјализовани шампони против перути који садрже састојке као што су цинк пиритион или селен сулфид могу помоћи да се овај проблем држи под контролом. Ако проблем и даље постоји, размислите о одласку код дерматолога за прецизнији план лечења.

Оштећење проузроковано топлотом

Редовна употреба врућих алата за обликовање може довести до топлотног оштећења косе, коју карактерише сувоћа, ломљење и недостатак еластичности.

Да бисте то поправили, ограничите употребу топлотних алата и никада не прескачите спреј за заштиту од топлоте када их користите. Третмани дубоког кондиционирања такође могу помоћи у враћању хидратације и сјаја.

Превремено седење косе

Генетика у великој мери одређује превремено седење, али стрес и пушење су познати фактори који доприносе. Иако не постоји сигуран начин за спречавање седења, одржавање здравог начина живота и исхране потенцијално могу одложити процес. Ако вам сметају седи праменови, професионално фарбање косе је увек опција.

Проблеми са косом су уобичајени, али знање како да се позабавите овим проблемима може променити здравље ваше косе. Било да је у питању сувоћа, перут или испуцали врхови, увек постоји решење при руци. Кључ је разумети узрок проблема и применити одговарајућу, доследну негу!