Отворена летња сцена „Ненад Цигановић” у Позоришном музеју у Зајечару

Отворена летња сцена „Ненад Цигановић” у Позоришном музеју у Зајечару

У дворишту Позоришног музеја у Зајечару отворена је летња сцена „Ненад Цигановић”, по истакнутом глумцу зајечарског позоришта, који је поред богатог позоришног живота имао и озбиљну каријеру у филмској и телевизијској продукцији.

О значају летње сцене говорио је директор Владимир Ђуричић, који је истакао да поред главне сцене у згради Позоришта, зајечарски театар има и сцену у Котлујевцу са 206 места, те да је овом приликом добио и трећу сцену, што га чини јединственим.

Таблу са именом Ненада Цигановића откриле су његове ћерке Биљана и Јелена Цигановић.

Како је подсетила модератор скупа Марија Симоновић, 18. маја 2023. године, обележено је 88 година од рођења и 20 година од смрти овог глумца, који је био један од креатора историје позоришног живота у Зајечару. Том приликом отворена је изложба „Ненад Цигановић – зајечарска душа у 99 позоришних ликова” која сада краси улазни хол Позоришног музеја.

После пригодне свечаности изведена је монодрама „Милош Велики – Књаз Српски” аутора Милована Витезовића у извођењу Александра Дунића.

Овај позоришни комад је поуздан подсетник да је снагом воље појединца и читавог народа могуће преокренути неповољне вишевековне историјске прилике и изборити се за часно име и место у историји! Вера, нада и идеали су највећи покретачки мотиви који могу од појединаца да стварају дивове, а идеал слободе је највећа вредност за који су се наши преци борили и жртвовали стварајући предуслов да ми, њихови потомци, славимо живот као људи!