Тимочка КрајинаЗајечарНа "Јоакиму" у Зајечару одиграна камерна представа „4 зида или трагикомедија о...

На „Јоакиму“ у Зајечару одиграна камерна представа „4 зида или трагикомедија о карантину“

На Фестивалу „Јоаким Вујић“ у зајечарском театру, треће такмичарске вечери одиграна је представа Позоришта „Бора Станковић“ из Врања „4 зида или трагикомедија о карантину“.

Представа је настала поставком омнибуса кратких драмских текстова из пера Бојана Тасића, Александре Јовановић и Нине Плавњац, чију режију потписује редитељ Стеван Бодрожа.

Од смеха преко горчине до суза и шока води нас редитељ у двочасовном омнибус дешавању у доба пандемије коране.

Модератор округлог стола, Ненад Новаковић, рекао је да је реч о актуелном текту и тематици коју смо сви преживели. Четири приче које наизглед имају заједничку линију која их спаја, а могле би да се играју и појединачно.

Александру Јовановић, ауторку друге приче није само корона инпирисала за рад на овом комаду.

„Инспирацију сам пронашла најпе у рату у Украјини, инфлацији, поскупљењу кирија, заправо у целокупној моралној кризи која је задесила све нас. Ми смо се у току рада бавили породицом и породичним односима. Рекла бих само да је тај карантински оквир конкретно за четврту причу, заправо слобода и једина позитивна ствар, јер су захваљујући том затварању протагонисти открили неке нове хоризонте“ рекла је Јовановић.

Бојан Тасић, писац прве приче, у којој се најбоље види шта све доноси карантин у 4 зида. Он је додао да је корона заправо само драмска подлога и повод да се испричају бизарне и помало шокантне приче о људским судбинама.

Како се чуло на округлом столу од Бојана Јовановића, глумца и уметничког руководиоца театра, ово је други пут да сарађују са редитељем Стеваном Бодрожом.

„Спонтано се јавила идеја да направимо овакву представу, а полазна основа био је роман 14 дана карантина Стефана Михаловског. Сама ова прича није била довољна за целовечерњи комад, Стеван је позвао наше младе драматурге са идејом да направе омнибус и да свако напише своју причу. Иначе четврту причу драматизовала су сва три аутора. Ова представа заправо показује шта се дешава са појединцем када се нађе под утицајем пандемије оваквих размера“ каже Јовановић.

Глумица Кристина Јањић Стојановић рекла је да није било ни мало напорно уклапати све ове приче.

„Није било тешко, свако је играо индивидуално, осим колега који су се појављивале и у другој и у четвртој причи. На крају смо се окупили и свако је дао представи свој печат и енергију. Иначе реч је о камерној представи, коју је редитељ предложио због интимности и бољег доживљаја током гледања“, поручила је Јањић Стојановић.

Како се чуло на округлом столу, путовање ка дну понекад је и потрага за тачком ослонца и трагање за неком новом дубином. Поред Бојана и Кристине у представи играју: Ненад Недељковић, Радмила Коцевска, Јелена Филиповић, Тамара Стошић, Марко Николић, Милена Стошић, Жетица Дејановић, Драган Живковић и Анђела Влајковић. Костимограф је Селена Томашевић, а сценограф Тања Жиропађа.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб