„Дечији центар” из Зајечара започео реализацију међународног пројекта „У корак са инклузијом”

„Дечији центар” из Зајечара започео реализацију међународног пројекта „У корак са инклузијом”

„Дечији центар” из Зајечара је у партнерству започео реализацију међународног пројекта „У корак са инклузијом” (Catch up With the Inclusion), у овиру програма „Еразмус+” а уз подршку Фондације „Темпус”.

Партнерство обухвата 4 организације: „Дечији центар” из Зајечара (Србија), Плесни колектив „Магија” из Ријеке (Хрватска), „Еурека” Културни центар из Скопља (Македонија), Фондацију „Подршка реализацији” из Видина (Фондация „Подкрепа за реализация”, Бугарска).

На састанку одржаном у Зајечару, са партнерима је склопљен споразум којим су и званично дефинисани детаљи овог заједничког рада.

Општи циљ пројекта је унапређење квалитета културног и уметничког живота младих са инвалидитетом из Србије, Северне Македоније, Хрватске и Бугарске кроз креативно неформално учење, партиципацију и мобилност.

У току 20 месеци, од априла 2023. године, до децембра 2024. године, групе младих са инвалидитетом и волонтери/волонтерке организација, путоваће на различите фестивале и учествоваће у уметничким активностима са намером да се широј публици приближе уметнички капацитети и стваралачке могућности инклузивних пракси.

Заједничко учешће у креативним програмима, обукама и радионицама треба да смањи социјалну дистанцу између младих са инвалидитетом и младих из опште популације, да обезбеди равноправно учешће младих са инвалидитетом, учини их видљивим и развије капацитете различитих актера у локалним заједницама за активну инклузију.