Одржана 15. седница локалног парламента у Зајечару: Усвојена Одлука о првој измени и допуни буџета Града Зајечара за 2023. годину

Одржана 15. седница локалног парламента у Зајечару: Усвојена Одлука о првој измени и допуни буџета Града Зајечара за 2023. годину

У Зајечару је одржана 15. седница Скупштине града, на којој је усвојена Одлука о првој измени и допуни буџета Града Зајечара за 2023. годину.

Предлог одлуке о ребалансу буџета образложила начелница Одељења за буџет и финансије Валентина Ђуричић.

Валентина Ђуричић – начелница Одељења за буџет и финансије града Зајечара

„Буџет се овом одлуком увећава за 147 милиона динара, тако да планирана средства износе 2.139.880.000. Током првог квартала ове године дошло је до увећања одређених прихода, те су се створили услови за ребаланс буџета. Највеће повећање имамо код пореза обвезника који не воде пословне књиге за 23 милиона динара, порез на пренос апсолутних права је 9 милиона динара и порез на зараде увећан је за 10 милиона динара. Што се тиче расходног дела, ми смо и расходе и издатке усагласили са приходима и примањима и износе 2.139.880.000, а од тога највећи су текући расходи 1.769.485.000 динара или 82.69%. Издаци за нефинансијску имовину су 15.85% или у апсолутном износу 339.094.000 динара и издаци за отплату главнице износе 31.301.000 динара или 1.46%. Тај кредит се завршава 2026. године”, казала је Ђуричић.

Одборници опозиције изјаснили су се против првог ребаланса буџета у овој години.

Одборник „Заокрет”-а Угљеша Ђуричковић поручио је да се стално понављају исти пројекти који се финансирају из буџета.

Угљеша Ђуричковић – одборник у Скупштини града Зајечара

„Уместо да решавате конкретне проблеме грађана, издвајате новац у претходних 20 година и бацате новац из године у годину на неким истим пројектима. То су ти неки пројекти који црпе новац из буџета, понављају се и ништа се конкретно не дешава. Нити је живот грађана квалитетнији, ни бољи, ни у самом граду, а ни у селу. Град има све мању имовину, коју продајете, а ви имате све већу имовину”, рекао је Ђуричковић.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Ви овде користите прилику да паушално оптужујете људе без имена и презимена за нешто, а да ми не знамо. Постоје институције које контролишу све нас функционере. Сви подносимо сваке године извештаје о нашем материјалном стању”, нагласио је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Др Дејан Крстић из Групе грађана „Др Дејан Крстић” казао је да се за неке битније ствари као што је пољопривреда издваја мање новца у односу на неке друге пројекте.

Др Дејан Крстић – одборник у Скупштини града Зајечара

„За пољопривреду издвојено 16 милиона динара, а за превоз до села која неће постојати 174 милиона динара. За видео надзор у граду 50 милиона динара”, каже Крстић.

Одборници су усвојили Предлог Одлуке о избору приватног партнера и додели Уговора о јавно-приватном партнерству за уговорну испоруку и производњу топлотне енергије уз обавезну инвестицију у систем за производњу топлотне енергије ЈКСП Зајечар.

Иван Живковић – начелник Одељења за обједињене јавне набавке и локални економски развој града Зајечара

„Одлука о покретању овог поступка донела је Скупштина још децембра 2020. године, када је формирала стручни тим са стручним консултантима и израдила предлог пројекта”, образложио је Иван Живковић.

Одборници Скупштине града Зајечара усвојили су и Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за ову годину. За субвенције регистрованих пољопривредних газдинстава опредељено је 12 милиона динара, а још 3,5 милиона динара планирано је за уређење атарских путева. Једна од новина је помоћ приликом категоризације газдинстава за бављење етно туризмом.

Весна Станковић – чланица Градског већа задужена за пољопривреду у Зајечару

„Интензитет помоћи је 60 одсто од износа рачуна без ПДВ-а, ту се односи на механизацију и на инвестиције за које имамо фискалне рачуне. Највише је издвојено за сточаре који су уједно и најугроженија грана пољопривреде, где је предвиђено до 140.000 динара помоћи и 60% од износа вредности у купопродајном уговору који се буде склапао приликом куповине грла”, рекла је Весна Станковић, градска већница задужена за пољопривреду.

На седници, између осталог, водила се и полемика око наводног гашења Апотекарске установе „Зајечар”.

Одборник др Ненад Ристовић додао је да је неко уписао у својину локалне самоуправе поједине просторе Апотекарске установе „Зајечар”.

Др Ненад Ристовић – одборник у Скупштини града Зајечара

„Апотекарска установа ’Зајечар’ настала је деведесетих година од апотеке ’Зајечар’, која је била у саставу Медицинског центра Зајечар. Игром случаја, неко је на основу пресуде из 1996. године Општинског суда, ове године у јануару уписао својину града Зајечара над простором апотеке у Дому здравља и у Здравственој станици ’Салаш’. Ако мало даље пођемо од својинских односа, наша главна апотека је на простору ЈКСП-а. Апотека која се налази у згради Градске управе власник је Град Зајечар. Апотека код пијаце је у приватном власништву. Мене интересује, које ће апотеке, односно просторе моћи да издаје наша Апотекарска установа у Зајечару и осталим градовима? Уколико знамо да се иселила без да је обавестила општину Сокобања, да се иселила из простора у Кални без да је обавестила општину, да се иселила из неких простора у Зајечару без обавештења. Скратила је дежурство. Људи су из других градова долазили овде да купе лек након 22:00 сата”, рекао је др Ристовић.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић демантовао је да се гаси Апотекарска установа „Зајечар” и да је овој установи одлуком Скупштине омогућено да изда пословне просторије у закуп на 15 година уз услов да сви запослени остану на својим радним местима. Као разлог, Ничић је навео то што у последње време због нелојалне конкуренције, Апотекарска установа има месечни приход од 10 милиона динара, док сам платни фонд износи 13 милиона динара.

„Неће Град потписати одлуку о давању у закуп, већ Апотекарска установа и њима ће ићи приход од закупа да би могли управо да намире трошкове запослених”, додао је Ничић.

Апотека „Зајечар” као установа из плана мреже здравствених установа на примарном нивоу, има закључен уговор о пружању и финансирању здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања са Републичким фондом, казала је одборник Татјана Стојановић.

Татјана Стојановић – одборница у Скупштини града Зајечара

„Апотека има по уговору обавезу да најпре обавести Републички фонд за здравствено осигурање о свакој насталој промени, тако да би Републички фонд морао да добије обавештење са потписом овлашћеног лица да ли је дошло до било какве статусне промене. Односно да ли је реч о трансформацији или о гашењу, о промени броја фармацеута или промени броја огранака у Зајечару, Књажевцу и Бољевцу или да ли је реч о промени радног времена. Такву информацију моја кућа није добила, дакле нема речи о гашењу апотеке”, каже Стојановић.

Усвојен је и Предлог Одлуке о приступању изради Плана детаљне регулације за изградњу соларне електране са разводним постројењем и далеководима на територији КО Градсково, Вражогрнац и Трнавац.

Одборници су усвојили Предлог Одлуке о усвајању Регионалног плана управљања отпадом за градове Зајечар и Бор и општине Бољевац, Кладово, Мајданпек, Неготин и Књажевац; Предлог Одлуке о одређивању комуналне делатности; Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о снабдевању водом за пиће на територији града Зајечара; Предлог Решења о давању сагласности на Одлуку о измени програма пословања Јавног комуналног предузећа „Водовод” Зајечар за 2023. годину.

На овој седници усвојен је и Предлог Решења о усвајању Извештаја о раду за 2022. годину Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” у Зајечару; усвојено је и Решење о усвајању Финансијског извештаја за 2022. годину Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” у Зајечару; Решење о усвајању Финансијског извештаја за 2022. годину Народног музеја „Зајечар”; Решење о давању сагласности на Финансијски план за 2023. годину Народног музеја „Зајечар”; усвојен је Предлог Решења о разрешењу и именовању председника и чланова Надзорног одбора Народног музеја „Зајечар” у Зајечару; Решење о усвајању Извештаја о раду Матичне библиотеке „Светозар Марковић” у Зајечару за 2022. годину; Решење о усвајању Финансијског извештаја за 2022. годину Матичне библиотеке „Светозар Марковић” у Зајечару; Решење о усвајању Извештаја о раду за 2022. годину Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар; Решење о усвајању Финансијског извештаја за 2022. годину Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар; Решење о давању сагласности на План и Програм рада за 2023. годину Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар; Решење о давању сагласности на Финансијски план за 2023. годину Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар; усвојен је и Предлог Решења о престанку функције и именовању директора Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар у Зајечару.

Одржана 15. седница локалног парламента у Зајечару: Усвојена Одлука о првој измени и допуни буџета Града Зајечара за 2023. годину

Одборници локалног парламента усвојили су и предлог о Решењу о усвајању Годишњег извештаја о раду Центра за социјални рад „Зајечар” у Зајечару за 2022. годину; усвојено је и Решење о давању сагласности на План и Програм рада за 2023. годину Центра за социјални рад „Зајечар” у Зајечару; Решење о давању сагласности на Финансијски план за 2023. годину Центра за социјални рад „Зајечар” у Зајечару; Решење о усвајању Извештаја о раду за 2022. годину Установе за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у Зајечару; Решење о усвајању Финансијског извештаја о утрошеним средствима, обавезама, потраживању и резултатима пословања за 2022. годину Установе за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у Зајечару; Решење о давању сагласности на Програм рада за 2023. годину Установе за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у Зајечару; Решење о давању сагласности на Финансијски план за 2023. годину Установе за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у Зајечару.

Дато је и зелено светло на Решење о усвајању Финансијског извештаја Предшколске установе „Ђулићи” Зајечар за 2022. годину; Решење о давању сагласности на Финансијски план Предшколске установе „Ђулићи” Зајечар за 2023. годину; Решење о разрешењу и именовању чланова Школског одбора Основне школе „Вук Караџић” у Великом Извору; Решење о разрешењу и именовању члана Школског одбора Основне школе „Хајдук Вељко” у Зајечару; на Предлог Решења о измени Решења о именовању председника и чланова Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа „Тимок – одржавање” Зајечар.

На дневном реду седнице нашла су се и одборничка питања.