Свечано отворен 13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”

Свечано отворен 13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”

У препуној сали зајечарског позоришта синоћ је свечано отворен 13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”.

Свечано отворен 13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”

Поздрављајући најмлађу публике и њихове пратиоце, Јелена Рајић, глумица Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић” је поред осталог прочитала „Добродошлицу”, Химну Позоришног фестивала за децу, аутора Добрице Ерића, једног од наших најзначајнијих песника.

Свечано отворен 13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”

Петодневну позоришну чаролиу за децу отворила је представа „Размажени принц” Жељка Хубача у режији Игора Дамњановића који потписује и сценски покрет. Реч је о забавној, бајковитој и поучној причи о љубави, одрастању и сазревању са јасном поруком да нема непремостивих препрека ако сте окружени људима који вас воле и које волите.

„Деца су сјајно реаговала на представу што је глумцима најважније. Ми нисмо у Зајечару први пут, обожавамо колеге из овог позоришта, лепо се дружимо и сарађујемо годинама. Прошле године смо учествовали са представом ’Пинокио’ и добили смо и неке награде. То помињем као лепу ствар, али не као најбитнију. Најважније је да се деци допада, да је остварена интеракција са њима да успемо да пренесемо поруку. А ова представа шаље поруку пре свега девојчицама да не морају да трпе насиље, а то је много битна тема данас. Поготову вршњачко насиље. Порука је такође да нису проблематичне само породице нижег социјалног ранга већ и краљевска породица може да изроди проблематично дете. На крају љубав побеђује. Ипак је ово дечија представа”, изјавила је медијима после представе Петра Димитријевић која тумачи улогу Саре.

Свечано отворен 13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”

Филип Радивојевић који игра принца Матеју каже да је вечерас уживао играјући за децу на 13. Фестивалу позоришта за децу „ЗајеЧар”, као и раније.

„Мени су дечје представе омиљене, иако играм у свим представама које су на нашем репертоару. Кад су дечје представе са познатим насловима типа ’Пинокио’, ’Пепељуга’, ’Ивица и Марица’… ту се очекује пуна сала и добра реакција деце. Кад су овакве представе, које нису толико познате, још веће је задовољство и одушевљење глумаца када деца то прихвате и онда је заиста уживање играти. Дуго играмо ову представу и деца се радују заједно са нама.”

У представи „Размажени принц” Народног позоришта Лесковац поред Петре Димитријевић и Филипа Радивојевића играју: Иван Јанковић, Мина Цоцић, Тања Крчмарик и Никола Шћепановић.

Свечано отворен 13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”

Наредна 4 дана публика ће бити у прилици да види још пет представа. Сутра је на програму представа Првог приградског позоришта Лазаревац „Сребрни цар”. Трећег фестивалског дана, публика ће имати прилику да погледа представу Позоришта лутака Ниш „Недостајање”.

У суботу, 22. априла биће одиграна представа позоришта „Бора Станковић” из Врања „Пинокио”. Последњег фестивалског дана, у недељу 23. априла предвиђен је дупли програм.

У 12:00 сати на фестивалском репертоару је представа Удружења „Бео Тим” Београд „Велики свет мале Зое”, док ће у вечерњем термину, у част награђених, бити изведена премијера опере за децу „Црвенкапа”, заједнички пројекат Уметничке школе „Стеван Мокрањац” из Неготина, Народног позоришта Тимочке Крајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић” из Зајечара и Дома културе „Стеван Мокрањац” из Неготина.

Све вечерње представе почињу у 19:00 сати.

У оквиру Фестивала, сутра ће, у 11:00 сати у Позоришном музеју бити приређен пратећи програм „Слушамо Малу сирену, одајемо пошту Андерсену”, у коме ће учествовати глумица зајечарског театра Марија Станковић.

У петак, 21. априла у 13:00 сати, у Позоришном музеју биће приређен сусрет са писцем Милошем Петковићем из Ниша. Улаз за ове програме је бесплатан.

Најбољу представу фестивала, најбољег глумца и најбољу глумицу изабраће трочлани жири у саставу: Бранислав Недић – председник, Биљана Глишић – члан и Јелена Цигановић – члан. И ове године биће проглашена најбоља представа по избору публике која сваке вечери оцењује представе од 1 до 10.