У зајечарском позоришту формиран градски оркестар

У зајечарском позоришту формиран градски оркестар

Поред градског хора и градског фолклора Зајечар ће добити и градски оркестар који ће радити у оквиру Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”.

Како је планирано укључиће се у све манифестације и на најбољи начин представљаће град, истакао је на данашњој конференцији за медије у зајечарском театру директор Установе Владимир Ђуричић.

Владимир Ђуричић – директор Установе НПТК ЦК „Зоран Радмиловић” Зајечар

„На иницијативу директора зајечарске музичке школе  господина Митића, који је велико појачање за зајечарску културу и школство, а под нашим окриљем, формиран је градски оркестар. За почетак један диван квинтет који ће чинити професори музичке школе и који ће први званичан наступ имати 22. фебруара у позоришту. Ми можемо да покријемо део трошкова и учествујемо у припреми концерата, али ћемо заједно са градским оцима гледати да у наредном периоду нађемо начин стабилног финансирања градског оркестра. Наравно, имамо сагласност градоначелника за ове прве кораке, а остаје да се види како ћемо се о томе бринути у наредним годинама”, рекао је Ђуричић.

У зајечарском позоришту формиран градски оркестар

Директор зајечарске музичке школе Милан Митић захвалио је на подршци коју је добио од директора зајечарског театра рекавши да је после протокола који је потписан у децембру између две установе сарадња све јача.

Милан Митић – директор Музичке школе „Стеван Мокрањац” у Зајечару

„Основан је гудачки квинтет града Зајечара који ће, надамо се, у будућности имати редовне наступе како у граду, тако и у источној Србији. Квинтет чине професори из Музичке школе и по свом саставу је мало неуобичајен зато што у гудачком квинтету углавном имамо две виолине, две виоле и чело, а овог пута имамо три виолине, виолу и гитару која покрива чело, бас и деонице оргуља, тако да ће то бити неки нови звук на овим просторима, а и мало шире”, казао је Митић.

Први концерт градског гудачког квинтета који чине професори зајечарске Музичке школе: Иван Костић – виолина, Братислав Смичковић – виолина, Угљеша Тодоровић – виолина, Јелена Стојковић – виола и Милан Митић – гитара биће одржан у среду, 22. фебруара од 20:00 сати. На програму ће бити дела Пахибела, Баха, Албинонија, и Моцарта. Улаз је слободан.

У зајечарском позоришту формиран градски оркестар

На прес-конференцији новинари су упознати и са новим пројектима и репертоаром зајечарског театра.

Гостовање Народног позоришта из Приштине са седиштем у Грачаници са представом „Усуд по Григорију”, коју је по тексту Милоша Латиновића режирао Бранко Поповић, на програму зајечарског театра је у четвртак, 23. фебруара од 20:00 сати.

У позоришту „Зоран Радмиловић” у току је рад на представи „Приче” по Чеховљевом тексту, у режији Николе Завишића.

За 8. март планиран је концерт Лене Ковачевић, а средином наредног месеца почетак рада на постављању новог драмског дела Милоша Латиновића по мотивима прозе Живојина Павловића.

Заједно са Женском одборничком мрежом и Турстичком организацијом Зајечара, зајечарски театар учествоваће у организацији Хуманитарног концерта за помоћ Међуокружној организацији за борбу против мултиплесклерозе, 15. марта.

Крајем следећег месеца ће представа зајечарског театра „Народни посланик” гостовати у „Звездара театру” у Београду. Почетком јуна планиран је Фестивал класичне музике „Зајечарско музичко пролеће”.