Тимочка КрајинаЗајечарОдржана Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама закона о...

Одржана Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи у Зајечару

Одржана Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи у Зајечару

У Градској управи Зајечар одржана је Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи, у организацији Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Закон о планирању и изградњи из 2009. године имао је 11 измена, а Е-простор се односи на стварање услова за директну онлајн доступност података свих имаоца јавних овлашћења који учествују у процесу планирања, на републичком и локалном нивоу, и одатле скраћење времена и смањење трошкова потребних за издавање локацијских услова и добијање грађевинске дозволе, поручила је државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамјановић.

Александра Дамјановић – државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС

„Сви смо свесни да се мењају стандарди, уводе нове технологије, да се мењају грађевински материјали, али и онај део поступака који ми успешно спроводимо од 1. јануара 2016. године, а тиче се обједињене процедуре, комплетно дигитализованог, односно електронски вођеног поступка за прибављање грађевинске дозволе. Хтели смо да унесемо додатно још неке поступке, уведемо нове функционалности, али и да промовишемо, да заживи и нови део поступка који смо назвали Е-простор. Србија је на последњој објављаној званичној бизнис листи Светске банке заузела девето место на свету по брзини издавања грађевинских дозвола, док је 2012. године била на 186. месту од 187 земаља. Наша обједињена процедура почиње од локацијских услова, а завршава се уписом новоизграђене непокретности у евиденцију катастра непокретности. Међутим, значајни део није покривен овим поступком. Управо то треба да поправи Е-простор. То је поступак у којем ће се све информације аналогно ономе што се већ дешава у обједињеној процедури, између ималаца јавних овлашћења, наручиоца планског документа, одвијати у електронском облику. Основни циљ увођења овог Е-простора јесте да се сви поступци доношења измене планских докумената учине ефикаснијим. Преко Е-простора имаћемо комплетно покривену област која се тиче планирања и уређења простора”, истиче Дамјановић.

Један од разлога што је приступљено измени Закона је тај што су донети и други закони чија решења посредно или непосредно утичу на решења садржана у овом закону.

Одржана Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи у Зајечару

Јавна расправа у Зајечару је само једна у низу јавних расправа које ће Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре организовати до 20. фебруара 2023. како би омогућило грађанима да учествују у креирању нових решења.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,874ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб