У Бору одржана 36. седница Градског већа: Усвојена одлука о изради планске документације за пресељење Кривеља

У Бору је одржана 36. седница Градског већа, на којој су чланови усвојили седам предлога одлука, од којих ће се пет наћи на наредној седници локалног парламента, док се две одлуке односе на јавне расправе.

Усвојен је Предлог Закључка о спровођењу јавне расправе о Нацрту Oдлуке о изради Плана детаљне регулације за формирање стамбеног насеља на потесу Трујканов поток, које ће првенствено бити намењен пресељењу становника села Кривељ. Ово подручје ће обухватити 19,6 квадратних километара, од тога је 140 хектара намењено за насеља. Овај део биће изузет из истражних права, без могућности рударске експлоатације. Према плану, ту ће бити формирано ново сеоско насеље са водоводном, канализационом и топловодном мрежом, а биће изграђена и црква, амбуланта, школа и обданиште.

„Протекле недеље имали смо неколико заједничких састанака представника МЗ Кривељ, компаније ‘ЗиЈин’ и локалне самоуправе са министарком рударства и енергетике, министром финансија и представницима кабинета председника Александа Вучића. Сви смо сагласни да је потребно да процес пресељења села Кривељ започне што је могуће пре и ми смо на овој седници Градског већа усвојили предлог закључка о спровођењу јавне расправе о нацрту Одлуке о изради плана детаљне регулације за формирање стамбеног насеља на локацији Трујканов поток“, рекао је, између осталог, градоначелник Бора Александар Миликић.

Јавна расправа о Нацрту Одлуке о изради детаљног плана регулације почиње 17. јануара и трајаће до 31. јануара 2023. Нацрт би требало да буде завршен за осам месеци, а финансираће га компанија „Serbia Zijin Copper“.

Чланови Градског већа усвојили су предлог Одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета града Бора за 2022. годину, предлог Одлуке о садржини, употреби и чувању печата и квалификованог електронског печата органа града Бора и предлог Одлуке о одобравању откупа станова за стамбено збрињавање избеглих лица на територији града Бора.

На овој седници Градског већа у Бору усвојен је предлог Закључка о спровођењу јавне расправе о Нацрту Одлуке о приступању изради измена и допуна Плана генералне регулације градског насеља Бор.