Поводом насиља у школама у Градској управи Бор одржан састанак

Састанак представника школске управе, директора основних и средњих школа у Бору и Полицијске управе, поводом насиља у школама

У Градској управи Бор одржан је састанак представника школске управе, директора основних и средњих школа у Бору и Полицијске управе Бор, а поводом насиља у школама.

На састанку је речено да је потребно унапредити сарадњу свих надлежних институција и деловати што је могуће више превентивно, а посебно је наглашен значај учешћа родитеља, односно Савета родитеља, али и ђачких парламената у креирању безбедносних политика у својим срединама. Присутни на састанку истакли су да је потребно да се побољша саобраћајно-техничка инфраструктура на прилазу појединим школским објектима, а предложене су и учесталије контроле школских дворишта у вечерњим сатима.

Иван Вучковић – заменик председника Скупштине града Бора

„Закључено је да је потребно у вечерњим сатима обићи школске објекте и дворишта, јер се у школским двориштима у том периоду окупљају одређене групе људи. Имамо проблема и у току часова када то треба реализовати. Проблем безбедности саобраћаја у зонама школа у сеоским срединама, и у одређеним деловима у градским срединама. Потребна је појачана сарадња са родитељима, као и родитеља и наставника, а и наставника са локалном самоуправом и Полицијском управом у Бору. Имамо и проблеме са паркирањем код одређених школа, као што је ’Видовдан’. У Машинско-електротехничкој школи потребно је урадити други прилаз, како не би обука за вожњу била спровођена у школском дворишту. Договорено је да се врше озбиљније повратне информације из школе ка полицији и полиције ка школи. Увести исправан видео надзор у школама где то недостаје. Било је речи и о томе да просветни радници добију статус службених лица, као и да се донесе одлука о забрани мобилних телефона на часовима уколико генерално о томе буде донесена одлука у оквиру свих основних и средњих школа”, каже Иван Вучковић, заменик председника Скупштине града Бора.

Састанак представника школске управе, директора основних и средњих школа у Бору и Полицијске управе, поводом насиља у школама

На основу података из Полицијске управе Бор, стање безбедности ученика и наставника у борским основним и средњим школама за сада је на задовољавајућем нивоу. У борским школама од почетка ове школске године регистрована су 32 догађаја из области безбедности, а ради се о повређивању ђака у школским двориштима или на часу физичког васпитања, док су забележена два случаја вршњачког насиља.