Изложбом „Женска коса као уметнички израз, времеплов” почела манифестација „Музеји за 10” у Зајечару

Изложба „Женска коса као уметнички израз, времеплов”

Манифестација „Музеји за 10” почела је у Зајечару изложбом „Женска коса као уметнички израз, времеплов”. У реализацији ове несвакидашње изложбе учествују неколико одељења Народног музеја Зајечар (археологија, етнологија, историја, историја уметности) и фризери из Зајечара. Фризуре које су обележиле историју израђиване су у фризерском салону „Петровић” у Зајечару.

Изложба „Женска коса као уметнички израз, времеплов”

Изложба „Женска коса као уметнички израз, времеплов”

Изложба „Женска коса као уметнички израз, времеплов”

„Ове године почели смо манифестацију ’Музеји за 10’ изложбом која је измештена из зграде Народног музеја. Идеја је да представимо женске фризуре и саму уметност неговања косе, као и оно што је коса представљала кроз историју. Различите фризуре обележиле су један део историје, а обликовање косе на више начина било је заступљено највише у Римском царству. У 3. веку фризуре су биле слободних форми, док крајем 2. века биле су веома гротескне и комликоване. Пунђе су биле и до два, три пута више од саме величине главе са разоразним умецима, перикама, полуперикама од разне косе. Римљанке су биле тамне, бринете, али су волеле да имају плаву косу, а да би се спречило оштећење косе, и тада је коришћена кана и додаци разне животињске масти. Фризуре су се разликовале зависно од сталежа”, поручила је Маја Живић, директорка Народног музеја у Зајечару.

Маја Живић — директорка Народног музеја у Зајечару

Такође, манифестација „Музеји за 10” наставља се данас од 19 сати, када ће бити изведена луткарска представа „Агенција за родитеље”, по тексту Дејвида Бадијела, а у режији Стевана Јовановића, коју ће извести Драмска дружина Основне школе „Десанка Максимовић” из Зајечара.

У уторак 14. маја биће одржано предавање које се бави темом саме манифестације, а одржаће га професор са Филозофског факултета Драган Булатовић који се бави музеологијом.

Ова манифестација трајаће у Зајечару до 19. маја 2019. године. Програми обухватају читав низ изложби и пратећих активности у виду презентација, радионица, дечијих програма, предавања, јавних разговора и других садржаја, а улаз је бесплатан.

Манифестација „Музеји за 10” је национална музејска иницијатива, највећа до сада на територији Србије, која се одржава пету годину заредом. Манифестација обухвата Међународни дан музеја (18. мај), 15. Европску ноћ музеја (18. мај) и Националну недељу музеја.

Народни музеј у Зајечару у дане манифестације биће отворен од 10 до 22 сата, а у Ноћи музеја и пола сата након поноћи. Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.