ВестиЗајечарски бендови за малу Ленку: Хуманитарни концерт у башти Омладинског центра

Зајечарски бендови за малу Ленку: Хуманитарни концерт у башти Омладинског центра

Зајечарски бендови за малу Ленку: Хуманитарни концерт у башти Омладинског центра

У петак, 23. септембра у башти Омладинског центра се одржава хуманитарни концерт зајечарских бендова. Сав приход од концерта намењен је лечењу Ленке Љубисављевић, девојчице која ускоро пуни три године и којој је неопходна новчана помоћ за лечење у иностранству.

На хуманитарној свирци наступиће зајечарски бендови: „Madicine”, „Baker boys” и „Drti band”. Почетак манифиестације заказан је за 20 часова, а улаз је 200 динара.

Дан након концерта, у суботу, ученици основне школе „Љуба Нешић” у 10 часова у црквеном дворишту организују хуманитарно креативну радионицу са дечијим рукотворинама, слаткишима и сланишима како би поново помогли маленој Ленки Љубисављевић и позивају све Зајечарце да им придруже.

Од свог рођења Ленка је била мирна и слабо је напредовала у тежини. Након навршених 6. месеци мајка примећује да Ленка неправилно седи при храњену и инсистира да дете прегледа доктор физикалне медицине. Након прегледа констатована је функционална сколиоза кичменог стуба.

Тада родитељи крећу у исцрпне анализе и након урађеног магнета главе се поставља њена друга дијагноза: Малформација мозга – пахигирија са фронталном лизенцефалијом. Радиолог констатује да је Ленкин мозак стао у развоју у гестацијском периоду и да је генетика најчешћи узрок овог стања.

Деца са овим стањем имају епилепсију, скраћен животни век, никада не проходају и не проговоре, имају проблема са гутањем и прати их тешка ментална ретардација. Убрзо, због слабог напредовања и раста Ленка добија још једну дијагнозу – микроцефалија.
После првобитног шока родитељи примећују да се њихово дете по много чему разликује од дијагноза које су јој додељене. Она се радује родитељима и брату, изговара слогове, активно се игра играчкама и прати погледом. Такође, она још увек нема епилепсију која је готово обавезан пратилац овог стања. Иако Ленка има незрелост очних нерава научила је да функционише уз помоћ звука јер су јој слушни путеви чудом, према речима лекара, потпуно очувани.

По добијању дијагноза са њених 12 месеци родитељи крећу са исцрпним вежбама. Тада Ленка није могла још увек да седи. До данас, са непуне две и по године, Ленка је постигла феноменалне резултате за њено стање. Она сада седи, пузи, диже се у високо клечећи положај и пружа кораке при придржавању. Уведена јој је чврста храна и јављају се први знаци свесности. На жалост, микроцефалија прети да поништи постигнуте резултате те је неопходна константна стимулација развоја кроз дефектолошке и логопедске третмане, радне терапије, као и кроз физикалне вежбе и сензорну интеграцију.

Да би се извукао Ленкин максимум потребан је континуирани рад који изискује много новца а родитељи су до сада исцрпели све ресурсе и овим путем се обраћају свим хуманим људима да им помогну.

Средства су јој потребна за лекове, суплементе, интензивне физикалне третмане, специјалистичке прегледе, лабораторијске анализе, логопедске и дефектолошке третмане, опрема за вежбање у кућним условима, терапије матичним ћелијама, третмане кисеоником у хипербаричној комори, као и за путне трошкове.

„Нама су лекари препоручили да се ураде матичне ћелије, јер се она ментално није пробудила са две и по године. Они је и даље процењују као бебу са 11 месеци. То превазилиази свачији буџет, а не само наш”, каже Ленкина мама.

„Дуго смо се борили, али уз сав мој ентузијазам, овај проблем је превелик да бисмо сами наставили”, наводи Ленкин отац.

Ленкине родитеље можете подржати уплатом путем сајта Фондације „Искорак” – ОВДЕ, или слањем СМС поруке – 1236 на 3030.
Динарски рачун: 160-6000001381504-56
Девизни рачун: 160600000138148225
ИБАН: РС35160600000138148225
SWIFT: ДБДБРСБГ

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб