У Слатини код Бора одржан 29. „Сабор игре”

29. „Сабор игре” у Слатини код Бора
Фото: Град Бор

Поводом славе борског села Слатина, Велике Госпојине, одржана је 29. традициоанлна манифестација „Сабор игре”.

Народи на територији града Бора морају да чувају своју традицију и културу, јер то представља базу једног народа, поручио је градоначелник Бора Александар Миликић.

„Докле год је оваквих сабора, докле год је младих, али и старих наших суграђана у влашкој ношњи, биће културе и традиције које се преносе с колена на колено. Све ово је управо оно што представља базу једног народа, а то је култура и традиција. Негујте културу и традицију Влаха, као и свих других народа који живе у Бору. Много људи различитих народа живи у слози и разумевању овде”, истакао је Миликић.

Овом приликом у такмичарском делу програма наступило је пет културно уметничких друштава: из Сикола, Босилеграда, Сумраковца, Петровца на Млави и села домаћина.

„Публици смо се представили са нашим изворним играма из Сикола и једном песмом здравицом и једним колом. Имамо доста младих људи, имамо негде око 70 чланова. Наступамо по целој Србији”, каже Новица Јаковљевић из Сикола.

„Манифестације јесу значајне, јер окупљају народ, окупљају људе. Посећујемо једни друге, они долазе код нас, ми идемо код њих. Чланови мог КУД-а воле да путују и лепо нам је да се дружимо и зато одржавамо све ово”, рекао је Жика Шутуловић, КУД „Бранко Олар” Слатина.

Организатори „Сабора игре” у Слатини су: Културно уметничко друштво „Бранко Олар”, Месна заједница Слатина и Центар за културу у Бору.