У Народном музеју у Зајечару представљен двоброј часописа „Развитак“

У галерији Народног музеја у Зајечару одржана је промоција најновијег двоброја (261-262) часописа за културу, друштвена питања и књижевност „Развитак“, у издању установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“.

Овим двобројем обележен је јубилеј – 60 година излажења часописа “Развитак”.

О часопису су говорили аутор Власта Младеновић, директор зајечарског позоришта “Зоран Радмиловић” Владимир Ђуричић, дугогодишњи уредник Другог програма Радио Београда и аутор једног од текстова у “Развитку” Драган Бабић, оперативни уредник издања Милош Петковић и директор зајечарског музеја Вујадин Милошевић.

Указано је на изузетну улогу Томислава Мијовића који је 45 година био аутор овог часописа и допринео да он буде један од најстаријих и најзачајнијих не само у Тимочкој Крајини и Србији, већ и у некадашњој Југославији. Наиме, први број “Развитка” објављен је 1961. године и његову уредничку концепцију енциклопедијског карактера утемељио је Томислав Мијовић који је до 2006. године уредио 226 бројева. По концепцији, ово је завичајни часопис и кроз све ове деценије био је хроника Тимочке Крајине.

Чуле су се похвале, али и примедбе упућене овом издању, као и корисни предлози, с циљем да “Развитак” буде још бољи. Истакнуто је да је најважније што је часопис сачуван, што излази редовно и што нико више не треба да стрепи за његову будућност.

Циљ је, како је наглашено, да се сачува основна концепција часописа, али и да се прошири круг сарадника како би се “Развитак” модернизовао и садржај био још квалитетнији. Како је планирано биће враћена ранија пракса да се промоција часописа “Развитак” после Зајечара организује и у свим другим тимочким градовима, као и у Београду и другим градовима у Србији, уколико буде интересовања.

Овај двоброј, као и предходни бројеви од 2018. до 2021. године, објављен је и у електронској форми на сајту установе “Зоран Радмиловић” (zoranradmilovic.rs/razvitak-broj-261-262/).

Планирана је дигитализација и свих осталих бројева “Развитка”, како би у електронској форми били доступни старим али и новим читаоцима.