Министарка Зорана Михајловић у Бору: Рад „Зиђина” пример успешног партнерства државе и инвеститора (ФОТО)

Министарка Зорана Михајловић у посети Институту за рударство и металургију и учествовање у годишњој седници 2022. Serbia ZiJin Copper

Потпредседница Владе РС и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић са сарадницима посетила је Бор и том приликом обишла Институт за рударство и металургију и присуствовала Годишњој радној седници компаније „Serbia ZiЈin Copper” са представницима те компаније и представницима локалне самоуправе.

Михајловићева је оценила да је рад „Zijin“-а пример успешног партнерства државе и инвеститора, док је Институт за рударство и металургију у Бору понос не само Бора, већ и целе земље.

„Институт поседује најновију опрему, тамо раде високообразовани и стручни људи и сигурна сам да ће наставити још боље да ради у наредном периоду. Институт је постао синоним за озбиљност, професионалну и друштвену одговорност, стручност и финансијску стабилност, а резултати које остварује га сврставају у ред најбољих. Посебно сам поносна на чињеницу да у Институту раде доктори наука, инжењери рударства, геологије, хемије, металургије, као и да је Институт успео да из предстечајног стања постане стабилна институција. Институт данас сва испитивања обавља по најсавременијим методама, акредитовано је више од 350, на савременој опреми. Поносна сам на Институт као чланица Владе, будући да је то државни Институт и верујем да ће сарадња и са „Зиђином“ и другим компанијама, као и са другим домаћим и међународним установама донети резултате који ће допринети развоју рударства“, поручила је Михајловић.

Она је додала да компанија „Zijin“ показује како треба да изгледа рударство у Републици Србији и нагласила да се неће донети ниједна одлука која није у складу са највишим стандардима у области животне средине.

„Рад „Zijin“-а је пример успешног партнерства државе и инвеститора који показује како треба да изгледа рударство у Србији. Наш заједнички циљ је улагање у заштиту животне средине и зелено рударство. Честитам руководству и радницима на резултатима које сте остварили и у име Владе РС и Министарства рударства и енергетике хвала на свему што радите, иако прошла година није била лака, али смо заједно успели да победимо све изазове. Поносни смо што РТБ Бор послује успешно, јер је не тако давно био пред гашењем, а овај део Србије живи од рударства и са рударством. Посебно је важно отварање новог рудника „Чукару Пеки“ чиме је Србија заузела нову, високу позицију на европској мапи. Оно што су наше жеље у овој години јесте да се пословање настави уз поштовање, најпре свих закона, али и стандарда заштите животне средине. Верујем да ћемо, као и до сада доћи до заједничког решења, посебно што је развој зеленог рударства у плану пословања „Zijin“-а, а то је свакако став Владе, која неће донети ниједну одлуку која није у складу са највишим стандардима у области животне средине. Урадили смо заједно много тога, али нас очекује још много посла у наредним годинама. Приходи града Бора увећани су са 1,7 на више од 4 милијарде динара. Више од 120 милиона евра је инвестирано у заштиту животне средине, јер све што се ради у Србији мора да буде у складу са највишим стандардима заштите животне средине“, казала је Михајловић.

Такође, чланица Председништва СНС-а Зорана Михајловић изјавила је да од наредних избора очекује велику излазност и да грађани дају подршку политици коју спроводе Влада Србије и председник Александар Вучић, као и да очекује да ће он остати председник Србије.

Градоначелник Бора Александар Миликић истакао је да је пословање компаније „Zijin“ у Бору допринело томе да сам град економски знатно ојача у односу на претходни период.

„Сведоци смо да се у 2022. години у Бору гради нова историја рударења, гради се савремено рударство, зелено рударство, граде се нови рудници, гради се нова будућност града Бора. Бор је у последње четири године доживео велике еколошке и економске промене. Око 8600 људи запослено је што у компанији „Zijin Mining“, што у компанији „Zijin Cooper“. Просечна плата у Бору је сада више од сто хиљада динара, а на тржишту рада има нешто мање од три хиљаде слободних радних места која нису везана за рударство. Бор је један од ретких градова у Србији са позитивном миграцијом младих људи. Захваљујем Влади РС и председнику Вучићу који је препознао да нам је потребан стратешки партнер као што је компанија „Zijin“. Желим вам још много успешних година рада“, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Циљ одржавања Годишње радне седнице компаније „Serbia Zijin Copper“ јесте да се утврде постигнути резултати у 2021. години, каже генерални директор ове компаније Jian Ximing.

„Имали смо веома успешно пословање претходне године и циљ јесте да утврдимо постигнуте резултате на овој конференцији. Наш циљ у 2022. години је зелени развој рударства. Заједничким радом Владе РС и компаније „Serbia Zijin Copper“ достигли смо највише резултате у квалитету ваздуха у Бору. То су све показале мерне станице квалитета ваздуха у Бору. Ми не прерађујемо концентрат из „Чукару Пеки“ у нашој топионици. Садашња технологија доприноси да се арсен не нађе у великим количинама у ваздуху“, казао је Ximing.

Годишњој радној седници компаније „Serbia Zijin Copper“ у Бору, поред министарке Зоране Михајловић и градоначелника Бора Александра Миликића, присуствовали су и начелник Борског управног округа Владимир Станковић и генерални директор компаније „Serbia Zijin Copper“ Jian Ximing.

На Годишњој радној седници компаније „Serbia Zijin Copper“ представљен је извештај о раду за претходну годину, као и план компаније за 2022. годину, а посебна тема било је улагање у заштиту животне средине и зелено рударство.

1 КОМЕНТАР

  1. Jedva sam oprao šoferku sutradan posle boravka u Ekološkom kinezi Boru.. 👌 🙏 🙏 🙏 🙏 Hvala što nećete umreti u mukama od zapaljenja pluća i korone.. A za kancer ne garantuje ni plavka iz sns udružene bande kopača zlata.. 👌 I otimača nacionalnog blag.. Grrrrrrr

Тема је затворена за коментаре