У Књажевцу одржана 55. седница Општинског већа

Седница Општинског већа општине Књажевац
Фото: Општина Књажевац

У Књажевцу је одржана 55. седница Општинског већа, а локални већници су том приликом донели низ одлука.

Већници су одлучивали о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одржавању и унапређењу стамбених зграда.

Разматрани су и Предлог годишњег плана јавних конкурса за удружења грађана, као и Предлог решења о образовању и именовању Саветодавног тела младих општине Књажевац.

„На седници већа формирали смо Саветодавно тело младих општине Књажевац, које ће давати предлоге, сугестије на сва документа и све политике које локална самоуправа буде спроводила у будућности, а тичу се младих људи генерално. На овај начин показујемо јасно да бринемо за будућност нашег града и да бринемо о томе шта млади људи мисле о потезима, одлукама и о свему ономе чиме се бави локална самоуправа. Такође, до краја наредне недеље, имаћемо Нацрт локалног акционог плана за младе за наредних пет година који ћемо са новим Саветодавним телом разматрати. Завршавамо и сајт који ће се звати “Зона младих Књажевца”, где ће млади Књажевчани моћи да дају своје мишљење и сугестије на одлуке општине Књажевац, а биће и информисани о свим подстицајима, стипендијама, конкурсима за посао на територији читаве наше општине”, рекао је Бранислав Јосифовић, заменик председника општине Књажевац.

На седници већа разговарало се и о Извештају о коришћењу средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине, као и о Предлогу програма рада Буџетског фонда за повећање наталитета књажевачке општине.

„На седници Општинског већа такође смо усвојили и Програм рада фондације за повећање наталитета. Ове године у буџету смо издвојили 21 милион динара за те намене, што је више у апсолутном износу од много већих градова у нашој земљи. Тим парама финансирамо једнократне новчане помоћи за новорођену децу, лечење стерилитета, помоћ незапосленим мајкама трећег, четвртог и петог детета, лечење деце… Трудимо се да овим парама све те неке нове мере које смо уводили из године у годину побољшавамо, доносимо нове и трудимо се да будемо одговорни и на том пољу”, каже Јосифовић.

Усвојене су и коначне ранг листе ученика по Конкурсу за остваривање права на накнаду смештаја у Дому ученика средњих школа у Књажевцу за ученике са пребивалиштем на територији и ван територије општине Књажевац. Већници су одлучивали и о другим питањима из свог делокруга рада.