„Светионик знања”: Млади осмислили 15 идеја за унапређење 15 локалних заједница

Пета генерација пројекта „Светионик знања”

„Светионик знања” је традиционално такмичење средњошколаца које окупља младе из 15 градова Србије с циљем осмишљавања креативних пројеката за унапређење своје локалне заједнице. Млади пишу пројекте који ће директно реаговати на проблеме у локалној заједници, на једну од унапред задатих тема – екологија, туризам, култура, јавно здравље и друштвени активизам.

„Светионик знања” у оквиру пете генерације пројекта окупља средњошколце из Београда, Ваљева, Врања, Вршца, Зајечара, Зрењанина, Крушевца, Лесковца, Новог Пазара, Новог Сада, Пирота, Сремске Митровице, Ужица, Чачка и Шапца.

Пројекат се спроводи уз финансијску подршку генералног спонзора „Erste bank”, „DM drogerie markt” у Србији и Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Пета генерација је стартовала почетком септембра тродевним семинаром у Ваљеву где су тимови средњошколаца поред упознавања и дружења започели рад на својим идејама. Након семинара уследила је друга фаза пројекта – рад на идејама. У току овог периода, млади су имали прилику да слушају недељне вебинаре које прате развојни ток једног пројекта. Паралелно с вебинарима организују се и провере напретка у току програма док се организују и партнерске провере где се млади међусобно помажу и на тај начин развијају тимски дух.

Напоран рад неких тимова се већ примећује! Млади из Чачка и Лесковца су увелико почели са имплементацијом својих пројеката на тему екологије са пројектима „Флорин кутак” и „Зелени хоризонт”. Док пројекат „Култура под брегом” представља пројекат тима из Вршца на тему културе и уметности у овом граду. У току једне генерације „Светионика знања” настане 15 пројеката за унапређење 15 локалних заједница у Србији.

Управо ови, али и многи други пројекти младих имају прилику да буду представљени на завршном догађају пете генерације пројекта „Светионик знања” испред стучног жирија.

Стручни жири је састављен од представника успешних друштвено одговорних компанија, које имају програме подстицања омладинског активизма и предузетништва.
Било да њихова идеја однесе победу на „Светионику знања 5.0”, или не, сви тимови ће након завршеног програма имати спремне пројекте које ће моћи да представе као локалну иницијативу младих у свом месту.