Да ли ораси могу да спрече појаву тумора: моћно и лековито воће које треба чешће да једемо

Ораси
Фото: Shutterstock, илустрација

Ораси су здрава намирница чији састав је одличан у превенцији многих обољења, а ево како утичу на организам када је у питању заштита од малигних болести!

Ораси су воће које је богато омега 3 масним киселинама и садржи висок ниво антиоксиданата, што га чини водећом намирницом у свету здраве хране.

Богати су здравим мастима, односно здравим калоријама, па се нарочито препоручују као хранљива грицкалица током дијете.

Ораси садрже минерале попут бакра, фолну киселину, фосфор, манган, као и витамине Б6 и витамин Е.

Стручњаци истичу да ораси у свом саставу имају одеђене материје које се показују као успешне у превенцији карцинома, развоја тумора и појави малигних ћелија.

Ораси садрже неколико биокативних компоненти које имају антиканцерогено дејство: фитостероли, гама-Токоферол, омега 3 масне киселине, елагинска киселина, моћне антиоксиданте полифеноле.

Истраживања су показала да конзумирање ораха смањује ризик од рака простате и црева. Међутим, ове студије су вршене на животињама и доказано је да у њиховом организму конзумирање ораха спречава настанак и развој тумора на дојци, простати, цревима и бубрезима.

Научници још увек нису испитали да ли ораси имају овакав утицај на људско тело, али поједини докази показују да је састав ораха добра комбинација компоненти за спречавање малигних обољења.

Наука је доказала да су ораси добри и за здравље срца, крвних судова и здравље мозга, односно смањује ризик од Алцхајмерове болести.

Препоручује се да сваког дана уместо нездравих грицкалица поједете 7 ораха за дуговечан и здрав живот.

 

Извор: lovesensa.rs