Тајна изворске сарме (ВИДЕО)

Тајна изворске сарме

Мало лука и пиринча, много мешаног меса. Изворска сарма неизоставан је део свих прослава у овом зајечарском селу.

Тајна изворске сарме

Тајна изворске сарме

Током манифестације „Башта Балкана” у Великом Извору 16 екипа спремало је овај гастрономски специјалитет, а вредне Изворке откриле су зашто је њихова сарма тако укусна.

Перислава Николић

„У изворску сарму обавезно иде купус српски мелез. Најбоље је да месо буде мешано, јунеће и свињско. Стављамо мало лука. На килограм меса иде само 50 грама пиринча”, каже Перислава Николић из Извора.

Тајна изворске сарме

Жаклина Фицуловић

„Изворска сарма карактеристична је по томе што се пржи само на масти, не додаје се вода”, надовезује се Жаклина Фицуловић.

Тајна изворске сарме

Тајна изворске сарме

Ред сарме, ред сланине и неколико сати крчкања неопходно је да ово традиционално јело буде спремно за дегустацију. Перислава каже да се без сарме не прави ниједно славље.

Тајна изворске сарме

Тајна изворске сарме

„Сарма је увек на трпези. Правимо и посну сарму, али је ова мрсна познатија”, рекла је Перислава.

Тајна изворске сарме

Манифестације као што је „Башта Балкана” чувају традицију и одличан су повод да туристи посете зајечарски крај. Укусна храна и лепи предели привлаче посетиоце жељне аутентичног српског угођаја.

Овај медијски садржај суфинансиран је од стране Града Зајечара. Ставови изражени у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.