Стално причамо о томе како да дођемо до тврдих трбушњака, али истина је и да тврд стомак није увек добра ствар.
Уколико имате вишак масноће на стомаку и он је тврд на додир, то може да буде знак да је ваше здравље изложено озбиљном ризику од болести.
Тврд стомак је као темпирана бомба јер повећава ваше шансе од срчаних обољења и дијабетеса, а уколико пушите или пијете често алкохол онда је ситуација још и гора. Зашто је онда ваш пивски стомак тврд и како га се решити? Ево шта све требате да знате о томе.
Имате наслаге тврдих масти.
Јавља се акумулацијом висцералних масти које се налазе између органа и зида стомака. Стиснуте се у малом простору и гурају стомачни зид ка напољу што ствара утисак да сте надути и гојазни. Док масти нису саме по себи тврде, ткиво стомака јесте па је зато он тврд на додир.
Имате генетске предиспозиције да добијете висцерално сало
2014. године истраживање је показало да постоје 3 гена који су повезани са овим салом и његовим гомилањем.
Мушкарци су му склонији
Истраживања су показала да су жене склоније развијању различитих болести због овог сала, али су му мушкарци ипак склонији од њих јер они лакше добијају пивски стомак од жена.
Ваш начин живота подразумева много седења
Исхрана и начин живота играју велику улогу. Дуго седење доводи до гомилања вицералног сала као и веома масна храна. Жене су склоне да складиште сало испод површине коже када уђу у менопаузу као последица промена кроз које њихово тело пролази.
Не храните се здраво
Повећани унос рафинисане хране утиче на гомилање масти на стомаку. Једење целих житарица са друге стране елиминише ризик од гомилања масти. Те масти су повезане са кардиоваскуларним обољењима и дијабетесом типа 2.
Губитком 5 до 10 одсто ваше телесне масе, скинућете 25 до 40 одсто висцералног сала. Окретање житарицама и избацивањем слаткиша можете да направите велики обрт у исхрани. Радите редовно кардио вежбе и избегавајте дуго да седите. Уколико имате тврди пивски стомак немојте да паничите, али га схватите као упозорење да је вашем телу и здрављу потребна помоћ.
Извор: espreso.rs