У Зајечару још 11 лица позитивних на корону: Штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да се вакцинишу

Град Зајечар — COVID-19

На основу 97 новообрађених PCR и AG узорака, у последња 24 часа, на територији града Зајечара евидентирано је још једанаест COVID-19 позитивних особа (11,3% од броја тестираних).

Осам новоинфицираних особа су женског пола и три мушког пола старости од 19 до 72 године живота.

На једном контролном тестирању није било COVID-19 позитивних особа.

Данас је на обраду послато 29 узорка од чега 15 комерцијалних.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 30.098 PCR и AG узорака, а чекају се резултати за још 123 раније тестираних особа у граду.

До сада је обољевање од COVID-19 инфекције потврђено код 5.556 грађана Зајечара (2.845 женског и 2.711 мушког пола).

Од овог броја код 5.434 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу, које је остало једино у ковид систему, смештено је једанаест оболелих (0 пријема и 0 отпуста) од чега су осморо пацијената на кисеоничкој потпори.

Хоспитализовани пацијенти су:

  • четворо из Књажевца,
  • двоје из Бољевца,
  • двоје из Кладова и
  • троје из Зајечара.

На Инфективном одељењу (ковид систем), преостало је још 39 слободних места, за смештај COVID-19 инфицираних особа које су у стању неопходне хоспитализације.

Остали оболели, без симптома или са лакшом клиничком сликом, су у изолацији и на кућном лечењу.

До јуче је, на територији Зајечара, дато 42.872 доза вакцина (Фајзер, Синофарм, Спутњик V и АстраЗенека) од чега је 21.866 грађана (48,50% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 20.976 грађана (46,52% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 30 грађана (0,07%).

ШВС града Зајечара

Молимо грађане, чак и оне који су прележали COVID-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то:

  • од 09:00 до 13:00 (Синофарм) и
  • од 13:00 до 17:00 (Фајзер).

У Дому културе у Котлујевцу, од 07:00 до 14:00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

„Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, драстично расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина и доказана одбрана од вируса вакцина. Евидентно је да вакцинисани, који се и ако се уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом. Градски ШВС ће пратити ситуацију наредна три дана и уколико се овај тренд настави поново ће морати да уводе ванредну ситуацију. Молимо вас, који нисте примили вакцину, да то што пре учините и тако помогнете и себи, и свима нама са којима живите, да избегнемо заражавање и теже облике ковид инфекције”, кажу у Штабу за ванредне ситуације града Зајечара.