У француској литератури прочитао сам да је у правилној исхрани потребно, у току дана, у једном оброку имати пет воћа и осам поврћа.
Али, да бисте то могли учинити, потребно је да не допустите себи да купујете само једно воће за које мислите да вам је омиљено, а да друго нисте ни пробали, него да у пиљарницама, маркетима и на пијаци тако купујете воће да можете у току дана имати на столу пет различитих врста воћа и од сваког се помало најести.
Дозу сами одредите. Рецимо, доста би било 300 до 400 грама лубенице, исто толико диње, прегршт шљива пре сваког од три главна оброка, 5 до 6 кајсија за ужину и толико бресака. Два до три осредња грозда, 1 до 2 јабуке, по прегршт малина и купина, 100 до 150 грама јагода, а може се ту наћи и суво воће: ораси, лешник, бадеми и др.
Значи када одете у куповину, купујте по мало од више врста воћа, да бисте у оброку имали барем пет. Лето је одлична прилика за то, али морате имати у виду да сезона појединим врстама зрелог воћа пролази. Ако га не купите благовремено, имаћете прилику тек догодине да га једете. И оно што је најважније, без обзира коју врсту сировог воћа купите, пре употребе оперите темељно воће испод млаза текуће воде. Воће једите пре јела.
Воће коме ће сезона убрзо проћи су кајсије.
Оне су веома здравотворне. Богат садржај витамина А (ретинола) суделује у обнови оштећених ткива, заштити коже, имунолошкога састава, а значајан је и за очување вида.
КАЈСИЈА (лат. Prunus armeniaca) богат је извор каротеноида које имају изузетна антиоксидацијска својства, односно штите ћелије организма од оштећења. Међу најзначајнијим је ликопен који има способност заштите организма од штетног сунчевог зрачења и превенције канцерогених обољења. Уз то, богат садржај витамина А (ретинола) суделује у обнови оштећених ткива, заштити коже, имунолошког састава, а изузетно је значајан за очувању вида.
- Кајсије садрже минерале попут калцијума, фосфора, мангана, гвожђа и бакра, који су важни, између осталог, за раст и обнову костију, те се препоручају особама које имају остеопорозу, потом калијум, посебно значајан минерал за регулирање равнотеже воде и крвног притиска.
- Кајсије су богате влакнима пектином и целулозом који делују као благи лаксатив (потичу пражњење црева), а својим бубрењем у цревима изазивају осећај ситости, што доприноси смањењу телесне тежине. Осим за побољшање варења, деловање влакана доприоси и смањењу лошег холестерола у организму.
- Кајсије садрже неколико пута више калијума него банане. Због високог садржаја гвожђа, кобалта и бакра, кајсија је корисна код особа с анемијом као и код трудница и мале деце. Садржи и фолну киселину, која је важна у трудноћи за развој плода.
- Уље коштица кајсије богато је есенцијалним масним киселинама, витамином А, витаминима Б групе и високом количином минерала. Због тога делује хидратантно, обнавља је и делује противупално те је помоћ код различитих проблема с кожом (сува кожа, екцеми, акне, приштићи).
- Због снажног противупалног деловања, уље кајсије помаже у ублажавању болова на подручјима захваћеним артритисом, али доприноси и смањењу осталим симптомима те болести.
- Не препоручује се јести незреле плодове кајсије, јер целулоза из кожице може изазвати поремећај у процесу пробаве.