ВестиМинистар Момировић: Зајечар има подршку Републике Србије за реконструкцију инфраструктуре (ФОТО)

Министар Момировић: Зајечар има подршку Републике Србије за реконструкцију инфраструктуре (ФОТО)

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Томислав Момировић, посетио је данас Зајечар. У разговору са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем истакао је да Зајечар има подршку Републике Србије и да ће инвестиције бити још веће у наредном периоду.

Министар је своју посету започео састанком у Градској управи. Састанку су поред министра Томислава Момировића и градоначелника Зајечара Бошка Ничића, присуствовали и посебни саветник министра Милош Адамовић и директор ЈП „Путеви Србије” Зоран Дробњак. На састанку је било речи о рехабилитацији путева у 42 села на територији града Зајечара, као и о комуналној инфраструктури у граду.

Момировић је са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем обишао улицу Ивана Милутиновића, Павла Илића и Саве Ковачевића, као и Војничку улицу, чије су реконструкције у току.

Министар Момировић поручио је приликом посете да се у Зајечару изводе радови на четири саобраћајнице, што је подршка републике вредна 220 милиона динара. У изградњу фабрике за прераду отпадних вода и 48 километара канализационе инфраструктуре биће уложено 30 милиона евра из аранжмана са кинеским партнерима. Пројекти у Зајечару у последњих неколико година са републичког нивоа подржани са 1,5 милијарди динара.

„ЈП ’Путеви Србије’ је одвојило 220 милиона динара. Ми смо потписали велики уговор са кинеским партнерима у инвестицији у комуналну инфраструктуру. Само у Зајечару ћемо крајем ове године и следеће године инвестирати 30 милиона евра за пречишћавање отпадних вода и 48 километара канализационе инфраструктуре. Ми те инвестиције морамо да искористимо да потпуно обновимо не само ту инфраструктуру, него и локалне саобраћајнице. Доста смо о томе причали, морамо да направимо озбиљну стратегију. Мора да се настави са инвестицијама. Кренуле су инвестиције у стадион. Заиста мислим да је Зајечар и сада, а нарочито у наредним годинама неће моћи да се препозна. Градоначелник Ничић заједно са мном и директором Зораном Дробњаком, мислимо да смо дали заиста максимум да радови крену јако брзо, да се покрену све машине брзо”, рекао је Момировић

Такође, министар Момировић је додао да реконструкција пруге Ниш–Зајечар требало би да буде завршена у јуну ове године. Реконструкција ове пруге од 108 километара требало је да буде завршена 1. новембра.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић изразио је захвалност Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу што улажу у Зајечар. Ничић је подсетио да је реконструкција Ивана Милутиновића, Павла Илића и Саве Ковачевића договорена пре годину дана.

„Дугујем велику захвалност Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу. Ми смо са Дробњаком и претходном министарком ово договорили пре годину и нешто дана. Кренули смо у реализацију улице Павла Илића као саставни део овог пројекта. Са министром Момировићем разговарали смо о нашим пројектима да до 2025. године рехабилитујемо готово све сеоске улице и путеве који су уништени. Добили смо 5 хиљада тона гребаног асфалта који ће нама и те како добро доћи за нека насеља где нисмо могли да асфалтирамо или смо оставили неасфалтирано због радова на канализационој мрежи. Град Зајечар са својим приходима без помоћи Републике то никад не би могао да уради. Друго, добићемо нешто што је стабилно и што ће наредних педесет, седамдесет година уливати људима сигурност да неће стално пуцати и да неће имати никаквих проблема. Сама улица Ивана Милутиновића, Павла Илића, Саве Ковачевића, ту се не завршава пројекат са ових 220 милиона помоћи државе и оно што смо ми преко јавног предузећа ’Водовод’ уложили у канализациону мрежу и водоводну замену и то ће се наставити. Ми крећемо након тога у другу фазу улица – Хајдук Вељкова, значи од острва, па до моста и Неготински пут, па до Вражогрначке рампе. Наредне две или три године, мислим да ћемо успети и комплетну улицу Црвене армије, она је у лошем стању, то је регионални пут, али паралелно са тим, оно што је битно рећи, јесте да је урађен пројекат, да се ради просторни план, и да решење трајно у наредних 50, 100 година за Зајечар јесте заобилазница која скреће код Феликс Ромулијане скретања и иде изнад Звездана преко Белог Брега и спушта се негде тамо код асфалтне базе. Да град буде град, а да теретни саобраћај изместимо ван града. Још једном захваљујем на данашњем доласку министру Момировићу и директору Дробњаку”, истакао је Ничић.

Министар инфраструктуре Томислав Момировић је са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем обишао и Војничку улицу. Према речима градоначелника Ничића ова улица се ради у дужини од 960 метара.

„Биће урађено 960 метара од почетка Војничке улице до краја. Улаже се 1.000 тона асфалтне масе и вредност ових радова је близу 17 милиона динара са ПДВ-ом”, рекао је Ничић.

Министар Момировић је поручио да ће у наредном периоду инвестиције бити још веће у Зајечару.

„Градоначелник Ничић изборио се за реконструкцију чак четири саобраћајнице. Инвестиције ће бити још веће наредних година. Рачунам да ћемо у наредном периоду реализовати праве пројекте”, додао је Момировић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб