У Зајечару је одржана 71. седница Градског већа

Општина — Зајечар

Усвојен је нацрт одлуке о буџету града Зајечара за 2019. годину који износи 3.823.780.214,00 динара.

Валентина Ђуричић, начелница Одељења за бужет и финансије је образлажући ову тачку дневног реда истакла, да су укупни приходи и примања за 2019. годину предвиђени у износу од 3.823.780.214 динара, те да су исто толики и расходи, с тим што је ове године предвиђен дефицит, финансиран из вишка прихода, у износу од 742.097.709 динара.

Већници су на седници усвојили и Закључак о утврђивању Предлога програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине града Зајечара за 2019. годину, изменили Одлуку о локалним комуналним таксама, и усвојили Нацрт Одлуке о приступању изради Плана детаљне регулације бањско‒туристичког комплекса „Николичево”.

На седници је усвојена и Одлука о усвајању регионалног плана управљања отпадом за град Зајечар и општине Бољевац, Бор, Кладово, Мајданпек, Неготин и Књажевац, Одлука о давању Сагласности на Нацрт Уговора о заједничком управљању комуналним отрадом између градова Зајечара и Бора и општина Мајданпек, Неготин, Књажевац, Кладово и Бољевац, као и Одлука о измени и допуни Одлуке о Градској управи у Зајечару.

Усвојен је и Нацрт Одлуке о прибављању непокретности у ул. Тимочке буне у Зајечару у јавну својину града Зајечара, непосредном погодбом, уз накнаду, као и Нацрт Одлуке о конверзији потраживања у уделу капитала привредног друштва „Траyал корпорација” а.д. Крушевац.

Већници су усвојили и нацрте решења о разрешењу и именовању чланова школских одбора Школе за основно и средње образовање „Јелена Мајсторовић” у Зајечару, Основне школе „Доситеј Обрадовић” у Вражогрнцу, „Вук Караџић” у Великом Извору и „Хајдук Вељко” у Зајечару.

Дата је сагласност и на Програм праћења квалитета површинских вода на територији града Зајечара за 2019. годину, Нацрт Решења о усвајању Програма праћења нивоа комуналне буке на територији града Зајечара за 2019. годину, Предлог Закључка о утврђивању Предлога програма контроле квалитета ваздуха на територији града Зајечара за 2019. годину, као и Нацрт Решења о образовању стручне Комисије за израду Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта.

На седници је усвојена Одлука о образовању институционалне радне групе у оквиру програма „ROMACTED” — промовисање доброг управљања и оснаживање ромске заједнице на локалном нивоу, као и допуна Решења о образовању и именовању Комисије за подстицање развоја пољопривреде Града Зајечара.