Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – 24.12.2020.

Тимочка Крајина — COVID-19

Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – четвртак, 24.12.2020.

ЗАЈЕЧАР

На основу 114 новообрађених PCR и AG узорака, у последња 24 часа, на територији града Зајечара евидентирано је још 41, нових, COVID-19 позитивних случајева (36% од броја тестираних).

Од овог броја 19 особа су женског и 22 мушког пола, старости од 14 до 81 године живота.

Урађено је и 16 контролних тестова и две особе су, и даље, позитивне на присуство вируса.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 10.473 PCR и AG узорака док се резултати чекају за још 84 раније тестираних.

До сада је обољевање од COVID-19 инфекције потврђено код 2.277 грађана Зајечара (1.106 женског и 1.171 мушког пола).

Од овог броја, код 1.871 особе више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу смештено је 49 пацијената (4 пријема и 10 отпуста), а на Грудном одељењу 46 пацијената (4 пријема и 1 отпуст) и на Одељењу продуженог лечења 15 пацијената (1 пријем и 0 отпуста).

Један пацијент транспортован је у КЦ „Ниш”.

На кисеоничкој потпори је 57 пацијената, на сва три одељења, ЗЦ „Зајечар” која су у ковид систему.

Током последња 24 сата није било смртних случајева од COVID-19 инфекције у ЗЦ „Зајечар”.

На сва три одељења преостало је још 10 слободних места за смештај COVID-19 инфицираних особа које су у стању неопходне хоспитализације.

Остали оболели, без симптома или са лакшом клиничком сликом, су у изолацији и на кућном лечењу.

БОР

Према подацима Завода за јавно здравље „Тимок” у Зајечару од последњих информација у Бору су се опоравиле 54 особе, а забележено је 27 нових случајева корона вируса, што значи да је 594 укупан број активних случајева вирусне инфекције на територији града.

На ковид одељењима Опште болнице у Бору хоспитализовано је 85 болесника, од којих је 74 позитивно на вирус.

У току јучерашњег дана у ковид амбуланту „Металург” јавило се 39 пацијената са потенцијалним симптомима вируса, у амбуланти „Рудар” забележено је 45 контролних прегледа, док су на пријемним одељењима градске болнице забележена 84 прегледа.

На чекању је 47 резултата претходно узетих брисева.

НЕГОТИН

Према данашњим подацима Здравственог центра „Неготин”, од 65 обрађених тестова (39 антиген и 26 PCR) позитиван налаз је регистрован код 11 особа, што чини 16,9 процената тестираних.

Вирус је потврђен код две особе мушког пола, старосне доби од 20 и 59 година, и девет особа женског пола, старости од 42 до 81 године.

Од вирусне инфекције опоравио се 41 пацијент.

У претходна 24 часа у ковид амбуланти је обављено 89 прегледа, од којих су 47 први, а 42 контролни.

На ковид одељењима ЗЦ „Неготин”, на којима се тренутно лечи 59 пацијената, у претходна 24 часа хоспитализовано је четири, три пацијента отпуштена су на кућно лечење, а два су упућена на лечење у терцијалну установу.

У општини Неготин укупан број активних случајева је 584.

КЊАЖЕВАЦ

Према последњим подацима Завода за јавно здравље „Тимок” Зајечар на подручју Књажевца у претходна 24 часа урађено је 39 антиген тестова, а позитивни резултати евидентирани су у 11 случајева.

Истовремено, у референтну лабораторију упућена су два PCR теста особа са пребивалиштем у општини Књажевац и оба су имала негативне резултате – једна особа била је први пут негативна, док је друга имала негативан налаз на контролном тесту.

У поменутом 24-часовном периоду Здравствени центар „Књажевац” није радио PCR тестове.

СОКОБАЊА

На територији општине Сокобања тренутно је 170 активних случајева заразе вирусом COVID-19.

Од почетка ове недеље, опао је број првих прегледа, односно, знатно мање особа јавило се са симптомима карактеристичним за корону.

Међутим, лекари сокобањске ковид амбуланте поручују грађанима да наставе да се придржавају прописаних мера заштите попут ношења заштитних маски, избегавања масовног окупљања и држања дистанце јер се за сада једино на тај начин може спречити ширење заразе.

Како сазнајемо из ЗЦ „Сокобања”, међу пацијентима има оболелих са веома благим симптомима али и оних са тежом клиничком сликом, односно упалом плућа.

КЛАДОВО

Од последњег извештаја Здравственог центра Кладово (23. децембра) у општини Кладово корона вирус потврђен је код још 21 особе, док се опоравило 7 пацијената.

Од почетка епидемије до сада је на територији општине Кладово инфицирано 1.170 особа, од последица заразе корона вирусом опоравила су се 863, док је преминуло 37 пацијената.

У општини Кладово активно позитивно је 270 особа, од укупног броја тренутно инфицираних 41 пацијент лечи се у терцијарним установама додаје се у извештају ЗЦ „Кладово” у којем је 16 здравствених радника активно позитивно на COVID-19 док је десеторо запослених у изолацији.

Из здравственог центра подсећају мештане да ће у петак радити секторске амбуланте у насељима Корбово и Подвршка.

МАЈДАНПЕК

У Дому здравља у Мајданпеку бележе упола мањи број новоинфицираних у поређењу са претходним извештајем.

Наиме, јуче је од 33 тестиране особе, присуство вируса потврђено код 10 лица, у ковид амбулантама је обављено 11 првих и 45 контролних прегледа и код десет пацијента је дијагностикована пнеумонија, а један болесник је преминуо од последица вируса.

Активно заражено вирусом COVID-19 је 146 особа и међу њима су два здравствена радника. У терцијарним здравственим установама је хоспитализовано 12 пацијената, а на кућном лечењу након отпуста је 13 болесника.

У трећем таласу заражено је 527 особа, до сада је излечена 371, а од последица вирусне инфекције преминуло је 11 пацијента.