ДокТок: Безбедно решење за наше најмлађе

ДокТок: Ту за наше најмлађе

У недељу, 20. децембра, обележавају се Детињци, празник посвећен деци. Сада, када је најбитније да останемо код куће, можемо се вратити обичајима који ће нас још више зближити и потребе наших најмлађих ставити на прво место.

Како је третнутна ситуација донела одговоре на бројна питања, а брига о здрављу постала важнија него икад, у споју традиције и иновације назире се решење за оно најважније – бригу о здрављу наших малишана. Помоћу телемедицине, педијатри постају доступни и без одласка у амбуланту, а консултације са њима можете обавити у свом дому, где се ви и ваше дете осећате најсигурније.

Платформе за телемедицину попут „ДокТока” већ деценијама постоје у најразвијенијим земљама света, првенствено у Америци. У данашње време се око 30% свих посета лекарима обави без директног контакта лекара и пацијента, путем телефона или видео позива. Платформе за телемедицину се најчешће користе за прелиминарна саветовања са лекарима о даљем правцу дијагностике и лечења, али и за контролне прегледе, за тражење другог лекарског мишљења, за корекцију терапије.

Када је реч о здрављу наших најмлађих, може се рећи да педијатрија не каска за овим трендом. Од укупног броја педијатријских консултација у просеку једна трећина се може урадити онлајн путем. Најчешћа питања родитеља везана су за исхрану, вакцинацију, за повишену температуру и инфекције, алергију, неуобичајено понашање, проблеме са спавањем. Мајке које су тек добиле бебу имају недоумице око дојења и правилног развоја детета. Често је потребна и консултација око пристиглих лабораторијских анализа, додатна едукација о здравим стиловима живота.

„Деци ће у сваком случају бити пријатније да разговарају са лекаром од своје куће, међутим овај вид комуникације ће за њих бити потпуно нов, па их треба припремити. Објасните му да ће разговарати са доктором преко телефона или рачунара. Реците му да га доктор неће прегледати, али да ће моћи да га види и разговара са њим. Најбоље је да детету дозволите да седне у ваше крило и дате му неку занимацију, нпр. сликовницу или бојанку. Охрабрите га и мотивишите да поставља питања доктору. Припремите што више питања за лекара и папирић и оловку за евентуалне белешке”, савет је др Наташе Јовановић, педијатра и лекара који свакодневно одговара на питања родитеља путем онлајн консултација на платформи „ДокТок”.

Стога, када у недељу ујутру симболично вежете ноге свом детету, за узврат за загрљај, пољубац или поклон који ћете добити да их ослободите, помислите на оно најважније – њихово здравље и за све недоумице, не устручавајте се да пронађете најбезбедније решење, које смањује ризик од одласка у амбуланту. Лекари педијатри свакодневно су доступни на „ДокТоку”, где вас чекају бесплатне консултације и из области опште медицине, психолошке подршке, али и других специјалности.

Посетите www.doktok.rs и консултујте се или закажите термин са неким од лекара волонтера који ће дати одговоре на ваша питања и дилеме. Ова недеља је посвећена здрављу наших најмлађих, зато се прикључите још једном ДокТок разговору на Instagram каналу „ДокТока”, где ће управо педијатар др Наташа Јовановић одговарати на сва ваша пристигла питања.