Google сваког дана скенира 50 милијарди Андроид апликација

Malware — Мобилни телефон
Фото: Shutterstock, илустрација

Google је објавио детаље свог плана борбе против malware-a намењеног Андроид уређајима, конкретно борбе против malware-a који се може појавити на службеној продавници Андроид апликација, Play Store.

У новом посту на службеном Андроид Developers блогу стоји како је Google током 2018. године одбио 55% више апликација у односу на 2017. годину, а порастао је и број суспендованих апликација због кршења правила и то за 66%.

Раст одбијених односно уклоњених апликација растао је због пооштрења Google-ове политике и напора везаних за безбедност апликација и саме продавнице Play Store.

Важна компонента у том систему за безбедне апликације је Google Play Protect систем који дневно на уређајима корисника скенира око 50 милијарди Андроид апликација, што би значило да је могућност инфекције путем Play Store-а око осам пута мања у односу на преузимање апликације из неког другог извора.

У Google-у обећавају и даљњу посвећеност приватности корисника што укључује и увођење неких нових пракси везаних управо за ту проблематику. Утврђено је и како 80% malware-a потиче од истих извора и истих мрежа девелопера.

 

Извор: itvesti.info