ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Треба мислити на све

Рајачка народна школа здравља: Треба мислити на све

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Иако у епидемији вируса COVID-19, највећу пажњу привлаче новозаражени и болесни који се лече и у миру у болницама, треба мислити и на друге штете које настају као последица опаке смртоносне болести.

Маске, рукавице, бочице са дезинфекционим средствима, неодговорно се одбацују, где ко стигне.

Имао сам прилике да у пролазу кроз један град на подручју Тимочке Крајине, у дужини од сто корака једне споредне улице која се „улива“ у главну, видим пет заштитних маски бачених и згажених на коловозу.

Провирих и у контејнер, на углу – исто. Запазио сам у смећу бачених неколико маски и рукавица.

Очигледно је да се овом отпаду не поклања већа пажња. Зато је Рајачка школа здравља у овој причи о корона вирусу изнела нека искуства страних земаља у вези са отклањанем COVID-19 отпадака.

Одбачене маске и рукавице представљају опасност по здравље јер их људи бацају по улицама (CNN).

Током шетње улицама Батон Ружа у Луизијани, Марк Бенфилд је био ужаснут када је видео колико одбачених рукавица и маски могу да се виде на веома малом простору. Овај универзитетски професор, који се бави загађењем које долази од пластике, је одлучио да прати траг овог отпада који је видео. Репортеру CNN-а је рекао: „Било је много више овог отпада него што сам очекивао”.

Оно што је Бенфилд видео током кратке шетње је проблем који се може видети у целој земљи. Пошто све више Американаца носи заштитну опрему свакога дана, они све више ту опрему бацају по улицама, парковима и паркиралиштима за аутомобиле.

Зато на многим местима постоји упозорење, као што је ово: „Лепо је видети да испред наше продавнице сви носите маске и рукавице, али вас молимо да их након употребе не бацате на паркиралиште, него у посебно обележене корпе. Неко ће морати да то почисти за вама. Хајде да водимо рачуна једни о другима”. Полиција у Масачусетсу је прописала казну од 5.500 америчких долара за оне који бацају овај отпад на улицу. „Ми морамо да спречимо ширење корона вируса на легални легитиман начин, а то значи да отпад мора да се баца у канте за ђубре”, рекли су из полиције.

Бенфилд је рекао: „Истраживања показују да су рукавице најчешћи део отпада. Пошто је за грађане у Америци теже да набаве маске, онда рукавице чине највећи проценат отпада који се може видети на улицама. Пошто се у Кини маске деле бесплатно, велики број њих се може видети на улицама”.

Рукавице, маске и марамице су пластика. Када се оне одбаце иду у канализацију или водене токове. Онда се претварају у микропластику која привлачи пестициде и друге штетне хемикалије. И тако, када морске животиње почну то да једу, оне не једу само пластику, него и хемикалије такође.

Бенфилд додаје: „Ја не могу да замислим ни један боље дизајнирани материјал који више подсећа на медузу од рукавица”!

Лична средства за заштиту су намењена да нам помогну у борби за здравље, а не да нам стварају проблеме у вези загађења околине. Ова средства треба убацити у кесе за отпад, добро затворити, а онда одложити поред осталог редовног отпада.

Како поступати са отпадом везаним за вирус COVID-19:

  • Не бацајте отпад тамо где су јавне површине. Препоручујемо да одбачену заштитну опрему одлажете на местима за отпад. Не желимо да да деца и незаражене одрасле особе дођу у контакт са овом опремом и буду преносиоци инфекција.
  • На местима за рециклажу остављајте само чист материјал. Материјал не сме бити контаминиран материјалима који не могу да се рециклишу, као што је храна. Људи бацају у контејнере за отпад амбалажу од јогурта, али ако у њој има јогурта, онда је то проблем.
  • Лична заштитна опрема је за регуларан отпад, а не за рециклажу.
  • Личну заштитну опрему ставите у врећу за отпад, чврсто вежите и одложите где и обичан отпад.
  • Са собом увек носите неку торбу или кесу. Увек имајте код себе неку малу пластичну или папирнату кесу где ћете одложити Ваше коришћене маске или рукавице, ако у близини нема канти за то, касније то баците у неку канту.

У једној студији се наводи процена за Велику Британију где се каже: „Ако у Великој Британији сваки становник користи једну маску за лице која је за једнократну употребу, онда ће се за годину дана накупити додатних 66.000 тона контаминираног отпада и 57.000 тона пластичне амбалаже”.

Ако пола становника Шпаније носи хируршке маске сваког дана, то би отприлике било 705 милиона маски месечно. Ако се само један одсто тих маски не одложи на правилан начин, онда ће за годину дана та бројка бити 84,6 милиона, од којих се највећи број нађе у мору.

Превод с енглеског: Данко Николић, проф. енглеског језика из Зајечара

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,869ПратилацаЛајкуј
4,520ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб